Alle zorgmedewerkers die indirect of direct met het coronavirus te maken hebben gehad, krijgen 1.000 euro van de overheid. Op ons reactieplatform NUjij lieten veel zorgmedewerkers weten blij te zijn met deze bonus, maar toch zien veel van hen het als een druppel op de gloeiende plaat.

Andere beroepen kunnen het geld ook goed gebruiken

Megusa: "Ja, ik werk zelf in de zorg maar dit soort dingen sta ik nou niet echt achter. Ja, het zorgpersoneel verdient het, dat zeker. Maar doe dan iets met de CAO met een structurele verbetering van een toch al onderbetaalde sector."

"Daarnaast zijn veel meer beroepen waarop een extra inzet is gevraagd. Wat te denken van de taxi- of buschauffeur of de vakkenvuller. En wat te denken van de mensen die werken in de horeca en geen baan meer hebben? Die kunnen 1000 euro nu ook wel goed gebruiken zou ik zeggen."

Bekijk de originele reactie en discussie daarover op NUjij

Waardering voor uitzonderlijke situatie op zijn plaats

DR_: "Ik werk als ic-verpleegkundige en kan deze bonus waarderen. Normaal ben ik ook gewend om mensen te zien sterven maar niet in deze mate. Een derde van de patiënten overleefde het niet op de ic. Telefonische contacten met familie waren zwaar."

"Stel je voor dat je je vader of moeder drie weken niet ziet en daarna gebeld wordt dat je maar met twee mensen afscheid mag nemen. Ik heb meerdere ervaren collega's in huilen uit zien barsten. Het was fysiek zwaar werken door de zware isolatiekleding die niet altijd van voldoende kwaliteit was."

"Iedereen heeft overuren gemaakt, en ik had soms de verantwoordelijkheid over vier patiënten in plaats van de gebruikelijke een tot twee, en vakanties werden zonder overleg ingetrokken. Kortom, dit was een uitzonderlijke situatie. Dit beetje waardering is dus wel op de plaats."

Bekijk de originele reactie en discussie daarover op NUjij

Het liefste zou ik het verdriet uit mijn geheugen willen wissen

Nu_ik88: "Ik kan zo’n bonus zeker waarderen, als een verpleegkundige die in het begin zonder fatsoenlijke beschermende kleding met liefde bewezen coronapatiënten heeft moeten verzorgen. Het liefste zou ik het lijden, wanhoop en verdriet dat ik gezien heb uit mijn geheugen willen wissen. Daar heb ik wel duizend euro voor over."

"En toch voelde de coronacrisis voor mij als één van de vele crises die verregaande gevolgen had op patiënten en het personeel. We moeten het altijd aanzien en uitzitten zonder beloning. Ik denk dus dat het niet verkeerd is om dit te (h)erkennen en het zorgpersoneel eens wat meer te waarderen."

Bekijk de originele reactie en discussie daarover op NUjij

Mooi meegenomen, maar niet genoeg

MSTIC: "Ik als ic-verpleegkundige heb aan de frontlinie gestaan en verdien volgens de meerderheid in de Tweede Kamer geen loonsverhoging. De bonus is zeker mooi meegenomen en ik ben hier erg blij mee, maar ze moeten niet verwachten dat ze het hiermee af kunnen doen."

"Ik wacht op de vakbond om weer een staking aan te kondigen. We kunnen niet zonder de zorg, dat is wel gebleken. Ik ken veel collega’s die ander werk zijn gaan zoeken vanwege hun cao en de manier waarop de regering en de ziekenhuizen met hun medewerkers omgaan. Wat mij betreft mag iedereen op de ic een schaal hoger, want er is nu wel gebleken dat de IC-verpleegkundigen overal kunnen werken. Andersom is dit zeker niet zo."

Bekijk de originele reactie en discussie daarover op NUjij