1 juli is het zover: het partnerverlof wordt met vijf weken verlengd. Dit betekent dat onder anderen nieuwe vaders straks langer van hun pasgeboren baby kunnen genieten. Op ons reactieplatform NUjij vroegen wij aan vaders wat zij van deze nieuwe regeling vinden.

Nieuwe regeling net misgelopen

“Ik ben vader van drie dochters. De jongste is nu bijna zes weken. Na de eerste zijn mijn vriendin en ik één dag minder gaan werken. Zij de woensdag vrij, ik de donderdag. Zo hebben we maar drie dagen opvang nodig. Bij alle kinderen heb ik buiten mijn verlof nog drie weken vakantie opgenomen. Ik vind het een beetje zuur dat ik op nog geen twee maanden deze nieuwe regeling misloop. Maarja, ik had de kleinste natuurlijk nooit willen missen voor een paar vrije dagen. Ik wens alle toekomstige papa’s veel plezier.”
EelcoR

Bekijk de originele reactie en discussie daarover op NUjij.

Je werkgever heeft toch niks aan je

“Toen onze zoon geboren werd liep de bevalling niet zoals gepland. Uiteindelijk een bevalling van 16 uur die eindigde met een spoedkeizersnee. Daarna nog twee dagen in het ziekenhuis met moeder en kind. Voorheen betekende dat dat ik me weer op het werk zou hebben moeten melden terwijl vrouw en kind nog in het ziekenhuis lagen en ik zo'n 50 uur niet had geslapen. Absolute waanzin, je bent er emotioneel en fysiek compleet niet aan toe en je werkgever heeft toch niets aan je. Ik had echter mijn oude baan opgezegd en bewust aangegeven pas twee maanden na de geboorte te willen beginnen bij mijn nieuwe baan. Echt geen seconde spijt van gehad, dat waren de twee mooiste en zwaarste maanden van mijn leven, maar ik kon me 100 procent focussen op mijn vrouw die een zwaar herstel had en onze pasgeboren zoon. Deze fase is extreem belangrijk voor de hechting en opbouw van een band, en legt de basis voor de verdere rolverdeling. Het is bepalend voor de rest van het leven van je kind.”
Kevin1988

Bekijk de originele reactie en discussie daarover op NUjij.

Geen overbodige luxe

“Ik heb bij beide kinderen twee weken vrij genomen en daarna de eerste weken rustig weer werk opgestart. Het was zeker geen overbodige luxe. Zeker als de bevalling wat zwaarder is geweest, ben je als vader onmisbaar.”
Gebruikersnaam5

Bekijk de originele reactie en discussie daarover op NUjij.

Ouderschapsverlof zelf opsparen

“Mijn kinderen zijn inmiddels al pubers, maar ik heb destijds het ouderschapsverlof nog zelf bij elkaar moeten sparen. Voor opgenomen uren kreeg je het minimumloon vergoed. Ik vraag mij af of de nieuwe regels gaan helpen wat betreft emancipatie. Waar een wil is, is een weg, maar zonder wil houdt het toch echt op. Je zou hier eigenlijk al vroeg in een relatie over moeten praten. En een beetje progressieve ouders hebben (of in ieder geval moeder) helpt ook wel natuurlijk.”
PapaJones

Bekijk de originele reactie en discussie daarover op NUjij.

Voor de lockdown vader geworden

“Ik ben net voor de lockdown vader geworden. Wat dat betreft een geluk bij een ongeluk. Slechts vijf dagen vrij was erg kort geweest. Met meer thuiswerken ben je er ook bij terwijl je toch kunt werken. Je hebt geen reistijd en bent wat flexibeler. Ik heb het gevoel maximaal bij m'n kind geweest te zijn en heb er geen uur minder om gewerkt. Dus meer thuiswerken kan ook een oplossing zijn. Ik zie zeker ook een voordeel voor vrouwen in deze regelgeving met betrekking tot arbeidskansen. Jonge vrouwen worden vaak niet aangenomen omdat ze nog aan kinderen moeten beginnen. Als dit verschil tussen man en vrouw kleiner is hebben vrouwen meer kans op een baan.”
Niets_Nieuws

Bekijk de originele reactie en discussie daarover op NUjij.

Flesjes en andere ellende

“Ik was blij om weer aan het werk te gaan na twee dagen. Ik moet er niet aan denken om weken met flesjes en andere ellende bezig te zijn.”
DeJong1979

Bekijk de originele reactie en discussie daarover op NUjij.