NUjij, het open reactieplatform van NU.nl, gaat flink veranderen. Direct openbaar reageren zal verdwijnen en er komt een focus op inhoudelijke bijdragen in tekst, foto en video. Ook NUfoto krijgt een nieuwe opzet.

Eerste indruk van het nieuwe NUjij in de NU.nl-app:

Wat gaat er veranderen?

NUjij.nl en NUfoto.nl als losse platformen waar mensen kunnen reageren en al hun foto’s kunnen uploaden verdwijnen. In de NU.nl-apps en site wordt een nieuwe functie geïntroduceerd waarmee lezers kunnen bijdragen aan het nieuws.

Het wordt eenvoudiger om een nieuwstip te geven, een foutje te melden of toevoeging aan het artikel door te geven. Ook wordt het gemakkelijker en sneller om een nieuwsfoto of -video met de redactie te delen.

Er is straks één punt waar onze lezers kunnen bijdragen en één plek waar deze toevoegingen op de redactie binnenkomen.

Waarom doet NU.nl dit?

Het reageren op nieuwsartikelen is de afgelopen jaren steeds meer verplaatst naar sociale media als Facebook en Twitter. Ook NU.nl-artikelen zijn eenvoudig te delen op sociale media.

Met deze verandering willen we ons nog meer richten op het verslaan van het laatste nieuws, in plaats van het mogelijk maken van een discussie over het nieuws. Daarbij richten we ons op inhoudelijke bijdrages zoals (nieuws)tips, foto’s en video’s. NUjij is daar in zijn huidige vorm niet het geschikte platform voor. 

Wordt NU.nl minder transparant nu openbaar reageren verdwijnt?

Nee. Uiteraard worden foto’s, video’s, verbeteringen en toevoegingen direct in het artikel verwerkt. Maar om volledig transparant te zijn, zullen we op een later moment een apart overzicht per artikel maken met daarin welke fouten en/of toevoegingen gemeld zijn en welke foto’s en video’s zijn doorgestuurd. Dat overzicht is dus ook altijd los te bekijken. Bijdragen die inhoudelijk niets toevoegen worden niet meer gepubliceerd en reageren op elkaar is niet meer mogelijk.

Waarom focust NU.nl zich op lezersbijdragen?

We hebben de afgelopen jaren gezien dat onze lezers vaak getuige zijn van nieuws waar wij zelf niet bij aanwezig (kunnen) zijn. Lezers weten ons vaak al te vinden, maar het werkt voor hen nu nog wat omslachtig. We merken dat mensen willen bijdragen aan NU.nl en we willen die drempel verlagen.

Om ervoor te zorgen dat NU.nl een zo compleet mogelijk overzicht kan geven van het nieuws zijn lezersbijdragen belangrijk. Drie miljoen unieke bezoekers per dag zien meer dan enkele tientallen redacteuren.

Door op lezersbijdragen te focussen, hopen we nog meer tips en toevoegingen te krijgen die onze redactie vervolgens direct kan gaan controleren en eventueel gebruiken.

Heb je aanvullende vragen? Stuur een mail naar social@nu.nl.

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning