De Fraudehelpdesk is bezorgd over een nieuwe functie in de app van Knab. De mogelijkheid om via Facebook of sms geld over te maken maakt phishing makkelijker, denkt de organisatie.

Knab kondigde woensdag aan dat klanten vanaf volgende maand geld kunnen overmaken naar een mobiel nummer of Facebook-account.

Ontvangers van geld krijgen een bericht waarin staat dat een vriend ze geld probeert te sturen, met een link waar het eigen IBAN-nummer kan worden ingevuld.

Oplichters kunnen dat soort berichten namaken en proberen gegevens afhandig te maken, denkt de Fraudehelpdesk, een onafhankelijke organisatie die financieel wordt gesteund door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Onderschatting

"De nieuwe betaalmogelijkheid van Knab lijkt ons een onderschatting van de technische capaciteiten van digitale dieven en oplichters", aldus woordvoerder André Vermeulen tegen NU.nl.

"Het heeft er de schijn van dat de makers niet goed op de hoogte zijn van wat zich via het internet, op Facebook en in e-mailverkeer afspeelt. Dit is de kat op het spek binden."

Risico

Woordvoerder Jorn Kooij van Knab zegt dat de bank bij de introductie van Knab Social een afweging maakt tussen de risico's en het voordeel voor de klant. "Qua security hebben we daar uiteraard zorgvuldig over nagedacht."

Hij zegt dat Knab klanten wil voorzien van duidelijke informatie over de nieuwe dienst, zodat ze goed weten hoe deze werkt.

Actualiteit

Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland, waar alle grote banken in zijn verenigd, zegt zich weinig zorgen te maken over Knab Social.

Hij zegt dat het hem niet zou verbazen als oplichters pogingen doen om de berichten van Knab na te maken. "Criminelen zullen altijd proberen de actualiteit aan te grijpen", aldus Boudewijn. "Of dat succesvol zal zijn, dat betwijfel ik."

Hij zegt dat Engelse banken gezamenlijk al een soortgelijk systeem hebben opgericht, en verwacht dat Knab een nieuwe trend onder Nederlandse banken heeft ingezet.

Knab laat klanten geld overmaken via Facebook