Vakantiegangers die er met de auto op uitgaan, moeten voor veel naburige landen een tol- of milieuvignet aanschaffen. De vakantie kan een stuk duurder uitvallen als zij dit niet doen.

NUgeld.nl zet de benodigde vignetten voor de belangrijkste vakantielanden op een rij. Ook geven we aan in welke landen tol geheven wordt.

Duitsland

Toeristen in hoeven in Duitsland vooralsnog geen tol te betalen. Wel heeft het land plannen om vanaf 1 januari 2016 tolheffing in te voeren.

Voor het gebruik van een aantal privéwegen in de Beierse bergen moeten vakantiegangers wel een kleine vergoeding betalen.

Verder zijn voor veel Duitse stadscentra milieustickers, zogenoemde Umweltplakette, verplicht. Dat geldt onder meer voor Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hannover, Keulen, Osnabrück en München.

De stickers zijn onder meer bij de ANWB, Duitse garages en Duitse keuringsstations te krijgen. De aanvrager moet daarvoor zijn kentekenbewijs meenemen. De prijs voor een sticker varieert van 5 tot 15 euro.

Afhankelijk van hoe 'schoon’ een auto is, worden er groene, gele en rode stickers verstrekt. Auto’s met een groene sticker mogen overal komen. Voertuigen met een rode sticker mogen in geen enkele milieuzone meer komen.

België

In buurland België wordt voor het gebruik van snelwegen geen tol gevraagd. Wel is er een Belgische toltunnel waar gebruikers voor moeten betalen. Het gaat om de Liefkenshoektunnel onder de Schelde bij Antwerpen.

Het is de verbinding tussen de A12 tussen Bergen op Zoom en Antwerpen en de N49 tussen Antwerpen en Zelzate. Toeristen kunnen hun tol zowel contant als met een creditkaart betalen. De laatste optie is goedkoper.

Frankrijk

Op de meeste Franse autosnelwegen wordt tol geheven. Het tarief is afhankelijk van de klasse waarin de auto of camper valt. Het land maakt onderscheid in type voertuig en de hoogte van het voertuig (inclusief antenne, skybox, dakkoffers en fietsenrek).

De Vlaamse Automobilistenbond (VAB) waarschuwt toeristen die met een dakkoffer, fietsenrek of camper Frankrijk inrijden. Zij moeten goed oppassen, omdat een op de tien automatische Franse tolpoorten een verkeerd tarief zou rekenen.

Vakantiegangers die snel door de poortjes heen willen, kunnen vanaf dit jaar een tolbadge gebruiken. Daarmee kunnen ze elektronisch hun tol betalen. Gebruikers betalen daarvoor een eenmalig aanschafbedrag en een maandtarief van 1,60 euro voor de maanden waarin de badge wordt gebruikt.

Verder moeten toeristen in Frankrijk een alcoholblaastest bij zich hebben. De boete bedraagt 11 euro, maar de handhaving van de wet is voor onbepaalde tijd opgeschort.

Luxemburg

Toeristen hoeven in Luxemburg geen tol te betalen.

Beweeg de cursor over een land voor meer informatie. - (c) NU.nl/Jerry Vermanen

Zwitserland

Ook in Zwitserland is een tolvignet verplicht. Het vignet geldt voor auto’s, motoren en aanhangers tot 3.500 kilogram. Ze zijn een jaar geldig en zijn te krijgen bij postkantoren en tankstations.

Munten worden niet aangenomen en wisselgeld wordt in Zwitserse frank tegen een ongunstig tarief teruggegeven. De ANWB raadt reizigers daarom aan het vignet met een creditcard te betalen of van te voren in Nederland te kopen.

Een vignet kost voor personenauto’s 40 Zwitserse frank, ongeveer 33 euro. Verder wordt er voor de Grote-Sint-Bernardtunnel tol gevraagd.

Oostenrijk

Bezitters van een motorvoertuig tot 3.500 kilogram moeten een tolvignet kopen. De vignetten zijn tien dagen, twee maanden of veertien maanden geldig.

Ze zijn te koop bij een aantal grensovergangen, tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijks grens. Ook de Duitse automobiliteitsvereniging ADAC biedt de vignetten aan.

Mensen die een zwaarder voertuig hebben, moeten een GO-box hebben. De gewichtsgrens geldt alleen voor het trekkende voertuig en niet voor een aanhanger. De tarieven zijn afhankelijk van de emissieklasse, het aantal assen en het aantal gereden kilometers.

Toeristen betalen eenmalig 5 euro administratiekosten en moeten een tegoed van minstens 75 euro opladen. 

Het kastje moet achter de voorruit geplaatst worden. Het tolbedrag wordt dan automatisch afgeschreven. De GO-box kan bij een aantal tankstations gekocht en opgeladen worden.

De verplichting geldt ook voor de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Süd. Mensen die daar geen vignet hebben, kunnen een boete van tenminste 120 euro verwachten.

Er zijn stukken snelweg in Oostenrijk waar een vignet niet verplicht is, maar waar wel apart tol gevraagd wordt.

Italië

Bijna alle Italiaanse snelwegen zijn tolwegen. Betalen kan contant en met creditcard.

Met een VIA-card kunnen reizigers sneller door de poortjes heen. Deze kaarten zijn geldig in heel Italië, behalve op Sicilië. Ze zijn voor 25, 50 of 75 euro te koop bij servicestations langs de autosnelweg en bij tabakswinkels.

Verder wordt ook voor het gebruik van de Mont Blanctunnel, de Fréjustunnel en de Grote Sint-Bernardtunnel tol gevraagd.

Daarnaast zijn er onder meer in de centra van Rome, Bologna, Florence, Turijn en Pisa milieuzones ingesteld. Binnen die zones worden motorvoertuigen altijd of voor een bepaalde tijd geweerd. De zones zijn over het algemeen wel toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking en hotelgasten.

Voor Milaan en Bologna moeten automobilisten een milieuvignet aanschaffen. Het gaat om dagkaarten van 5 euro.

Tsjechië

Ook in Tsjechië moeten toeristen een tolvignet hebben. Het is verplicht voor auto’s met een maximaal gezamenlijk gewicht van 3.500 kilogram. Motorrijders hoeven geen vignet aan te schaffen.

Chauffeurs van zwaardere voertuigen moeten tol per gereden kilometer betalen. De tol wordt elektronisch geïnd.

Er zijn vignetten voor tien dagen, een maand en een jaar. De prijzen variëren van ongeveer 12 euro tot 57 euro. Ze zijn te krijgen bij Tsjechische grensovergangen, postkantoren en tankstations.

Polen

De A1, A2 en A4 zijn Poolse tolwegen voor auto’s, busjes, campers en motoren. Toeristen kunnen daarvoor betalen in Poolse zloty’s en euro’s en met een creditcard. Verder kan er van een elektronisch betaalsysteem gebruikgemaakt worden.

Voor voertuigen of combinaties met een gewicht van boven de 3.500 kilogram gelden meer toltrajecten. Daarvoor moeten toeristen een elektronisch kastje aanschaffen.

De viaBOX is te krijgen bij punten aan de Poolse grens. Voor het gebruik betaalt een toerist 120 Poolse zloty’s (zo’n 30 euro) borg. De tarieven variëren per traject en zijn afhankelijk van de emissieklasse van een auto.

Slowakije

Op autowegen en snelwegen in Slowakije moeten auto’s en campers tot 3.500 kilogram een vignet hebben. Een aanhanger heeft een apart vignet nodig als de combinatie met de auto zwaarder is dan 3.500 kilogram.

Er zijn vignetten voor tien dagen, een maand en een jaar. De prijzen liggen tussen de 10 euro en 50 euro. Ze zijn verkrijgbaar bij grensovergangen, een aantal tankstations en postkantoren bij de Slowaakse grens.

Hongarije

Mensen die met de auto naar Hongarije gaan, zijn verplicht een e-vignet aan te schaffen. Er zijn vignetten voor tien dagen, een maand en dertien maanden. De controle vindt plaats via het kenteken.

Op alle snelwegen in Hongarije wordt tol geheven. Aangezien er geen tolpoortjes zijn, moet de vakantieganger zijn tol al voor het oprijden van de snelweg betaald hebben. Dat kan bij grensovergangen, tankstations, de beheerder van de snelwegen of van tevoren via internet.

De ANWB raadt gebruikers aan het e-vignet een jaar te bewaren. Als zij onterecht een boete krijgen, dan is dit het enige bewijs dat ze kunnen voorleggen.

Als er in Boedapest een smogalarm is afgegeven, is een deel van het centrum op even dagen alleen toegankelijk voor auto’s met een kenteken dat op een even getal eindigt. Op oneven dagen mogen alleen oneven kentekens het centrum in.

Slovenië

In Slovenië zijn vignetten verplicht voor motorvoertuigen tot 3.500 kilogram verplicht. Er zijn vignetten voor een week, een maand, een halfjaar en een jaar voor drie verschillende categorieën. De prijzen variëren van 7,50 euro tot 220 euro.

De vignetten kunnen bij tankstations, supermarkten en kiosken gekocht worden. Voor het gebruik van de Karawankentunnel moet overigens apart tol betaald worden.

Verder geldt voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kilogram een trajectafhankelijke tol. Als er bij een tolstation geen betaalpunten zijn, mag de toerist doorrijden zonder te betalen.

Kroatië

Alle Kroatische snelwegen zijn tolwegen, behalve de snelweg bij de hoofdstad Zagreb. Toeristen kunnen bij de tolpoortjes met Kroatische kuna’s, euro’s of creditcard betalen.

Goedkoper en sneller door de poortjes gaan kan met een ENC-transponder. Met deze prepaidkaart krijgt de automobilist 20 procent korting. De transponder is verkrijgbaar bij tolstations.

Spanje

Op de meeste Spaanse snelwegen wordt tol geheven, dat contant of met creditcard betaald kan worden. Ook kan er soms met Nederlandse bankpassen betaald worden, zonder het invoeren van een pincode.

Verder zijn er een aantal Spaanse steden met milieuzones. Het inrijden van deze gebieden kan een forse boete opleveren.

Hotelgasten kunnen van tevoren bij hun hotel informeren of er een ontheffing voor hen is aangevraagd. 

Portugal

Vakantiegangers moeten op bepaalde Portugese trajecten tol betalen

In sommige gevallen kan er alleen elektronisch afgerekend worden. In dat geval staat er een bord met de tekst “Portagem electronica”. Op deze plekken kan er met een prepaid tolkaart, een 3- of 5-daags ticket, een elektronisch kastje of Easytoll betaald worden.

Daarnaast gelden op twee locaties in het centrum van Lissabon doordeweeks milieubeperkende maatregelen. Alleen auto’s die aan bepaalde Europese emissierechten voldoen, mogen daar rijden.

Denemarken

Denemarken kent geen tolwegen. Wel moet er voor een oversteek over de Grote Beltbrug (tussen Funen en Sjælland) en de Sontbrug (tussen Denemarken en Zweden) betaald worden.

Vakantiegangers mogen zowel met Deense kronen als met euro’s betalen. Bij de Sontbrug worden ook Zweedse kronen geaccepteerd. Betalingen met creditcards en Maestro-bankpassen zijn ook mogelijk.

Snel betalen kan met het nieuwe elektronische systeem EasyGo. Het systeem werkt ook in Zweden en Noorwegen.

Campers die zwaarder zijn dan 3.500 kg moeten een EcoSticker hebben binnen de milieuzones van de grotere Deense steden. Het geldt in Kopenhagen, Aarhus, Odense en Aalborg. De sticker kan online besteld worden. Rijden zonder sticker, levert een boete van tenminste 2.500 euro op.

Verenigd Koninkrijk

In Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn de meeste snelwegen tolvrij. Voor een traject op de M6 ten noorden van Birmingham wordt wel tol gevraagd. Dat kan contant en met de meeste creditcards voldaan worden. Ook gelden er tarieven voor delen van de M4, M8 en A38.

Verder moeten toeristen voor het gebruik van een aantal bruggen en tunnels betalen. Meestal kan het bedrag alleen contant betaald worden.

In het centrum van Londen moeten toeristen doordeweeks een milieubelasting betalen van 11,50 Britse ponden (ruim 14 euro) per dag. Online registreren en automatisch betalen is goedkoper. Betalen kan via internet, per sms, in winkels en postkantoren.

Verder moeten bezitters van zwaardere voertuigen die niet aan specifieke eisen voldoen, binnen Groot-Londen (in de Low Emission Zone) ook milieubelasting betalen. De belasting komt neer op 100 tot 200 Britse pond per dag.

Overige verplichtingen

Mensen die op autovakantie gaan, moeten bij het plannen van de vakantie niet alleen aan vignetten denken. Het is verstandig om specifieke informatie voor de landen op de route op te zoeken.

Zo is het in vrijwel alle Europese vakantielanden ook verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben. Dat geldt eveneens voor veiligheidstesten.

Soms zijn een verbanddoos en brandblusser ook noodzakelijk. Daarnaast moeten vakantiegangers in een aantal landen de flitsmeldingen in hun navigatieapparatuur uitzetten.

Verder is het in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk voor dragers van brillen en contactlenzen verplicht een reservebril in de auto te hebben.