De zware regenval die maandag grote delen van Nederland trof, heeft volgens een eerste ruwe schatting van het Verbond van Verzekeraars voor een kleine 10 miljoen euro aan schade opgeleverd. 

Dat zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie dinsdag. Het gaat hier om de schade aan particuliere woningen. Autoschade en de schade voor bedrijven en de agrarische sector moet nog worden geïnventariseerd.

De meeste schademeldingen komen uit Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en delen van Overijssel en Brabant, die het zwaarst zijn getroffen door de regen.

De website Alarmeringen.nl meldde maandag tot 20.00 uur ruim 804 meldingen bij hulpdiensten vanwege de enorme lading water die naar beneden kwam. "Dit aantal is voor veel regio's ongetwijfeld slechts het topje van de ijsberg", aldus Wilbert de Vries van Alarmeringen.

Volgens De Vries kwamen er in een aantal regio's zoveel meldingen binnen, dat niet alles als alarmering is doorgestuurd. "Alleen al in de regio Midden- en West-Brabant kreeg de alarmcentrale bijvoorbeeld in enkele uren tijd al bijna 900 telefoontjes te verwerken, waarvan 499 resulteerden in een inzet van de hulpdiensten. Dit zal bij veel andere regio's met dergelijke hoeveelheden regen niet anders zijn geweest."

Particulieren met schade moeten contact opnemen met hun verzekeraar, raadt de woordvoerder aan. Schade die is veroorzaakt door water dat bijvoorbeeld via het dak of kieren naar binnenkwam, wordt door de gewone woonhuisverzekeringen gedekt.

Voor schade door water dat via de begane grond (over de drempel) binnendrong, is een uitgebreidere verzekering nodig.

Schade

Meld schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar. Noteer het moment dat de schade is ontstaan en maak foto’s. Ruim niet op voor overlegd te hebben met uw verzekeraar.

Schade aan auto’s wordt vaak vergoed door de autoverzekering, maar niet bij een WA-dekking. Bij beperkt casco kan er sprake zijn van beperkte dekking.

Wel dient u bij alle verzekeringen rekening te houden met een eigen risico, waarvan de hoogte afhankelijk is van de afgesloten verzekering.

Klik op de bolletjes om de foto's te zien. Upload jouw eigen foto’s via NUfoto. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen