De Nederlandse inflatie kwam in juni uit op 0,9 procent. Dat is een lichte stijging vergeleken een maand eerder, maar het blijft op een laag niveau.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In mei kwam de prijsontwikkeling uit op 0,8 procent. 

De stijging is volgens het CBS onder andere toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van kleding, de uitverkoop was minder laag. De geringe afprijsacties zijn een gevolg van meer collectiewisselingen, een beter voorraadbeheer en actiever klantbeleid. 

Een andere oorzaak voor het iets hogere prijspeil zijn de duurdere vakanties en vliegtickets. De prijzen hiervan zijn rond Pinksteren duurder. Dit jaar viel de feestdag in juni, vorig jaar was dat in mei. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen.

Voedsel

De prijs van voedingsmiddelen en brandstof zijn belangrijke indicatoren voor de inflatie. Aardappelen, groente en fruit waren in juni iets goedkoper dan een jaar eerder in dezelfde maand. Toen waren de oogsten slechter waardoor de producten duurder werden. 

De prijs van zuivelproducten waren wel hoger dan vorig jaar. Ook benzine was vanwege de hoge olieprijs duurder dan een jaar geleden.

Eurozone

Om de inflatie tussen de eurolanden goed met elkaar te kunnen vergelijken, wordt er ook een andere rekenmethode gebruikt. Daarbij komt de inflatie in juni uit op 0,3 procent, eveneens een lichte stijging. Dat is lager dan het gemiddelde van 0,5 procent van de eurolanden.

Daarbij moet worden aangetekend dat de Europese rekenmethode geen rekening houdt met de kosten van een eigen woning. Relatief gezien hebben veel Nederlanders een eigen woning vergeleken met andere Europeanen vanwege de hypotheekrenteaftrek. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van dichtbij maar onder de 2 procent.

Regelmatig

Producten die consumenten regelmatig kopen zijn sinds juli 2013 minder in prijs gestegen dan zaken die niet frequent worden gekocht, respectievelijk 0,5 en 1,2 procent. Dat is een wijziging ten opzichte van de vier jaar voor de zomer van 2013 toen de prijzen van frequente aankopen het meest stegen.

Onder niet-frequente aankopen worden bijvoorbeeld verzekeringen en huren gerekend. Frequente aankopen zijn producten die een consument regelmatig koopt en contant of met een bankpas afrekent, zoals autobrandstof en voedingsmiddelen. Een derde van de inflatie wordt bepaald door regelmatige aankopen.

Dat de niet-regelmatige aankopen meer in prijs stegen komt vooral door de huurverhoging in juli 2013, wat grotendeels gecompenseerd werd door energie.

De gevaren van deflatie | Dit moet u weten over inflatie | ECB bestrijdt lage inflatie met verdere renteverlagingLees meer over geldzaken op NUgeld.nl