Twee op de drie ouderen wordt wel eens bekeurd, tegenover 45 procent van de jongere chauffeurs.

Dit blijkt uit onderzoek door Edelman Berland in opdracht van een benzinemerk, onder vijfduizend Europeanen tussen 18 en 65 jaar, waaronder duizend Nederlanders.

Ouderen rijden wel zuiniger. Vier op de tien ouderen zorgen voor de juiste bandenspanning, vergeleken met 18 procent van de jongeren.

Verder verspilt 55 procent van de jongeren veel brandstof door hun motor langer stationair te laten draaien. Van de ouderen is dit 38 procent.

Jonge automobilisten denken dat ze vlotter en veiliger rijden dan oudere weggebruikers. Oudere weggebruikers zien jonge chauffeurs echter als onberekenbaar en nonchalant. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de jongere automobilisten vaak te hard rijdt.

In vergelijking met andere landen in Europa raken beide generaties automobilisten in zowel Nederland als Engeland minder snel geïrriteerd door motorrijders en files. Ook blijkt dat oudere automobilisten in Nederland zich het minst ergeren aan voetgangers; gemiddeld 40 procent vergeleken met een Europees gemiddelde van 60 procent.