De kabinetsmaatregel die bedoeld is om ontslagvergoedingen in stamrecht-bv's los te trekken was en is 'boterzacht'. 

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zegt dat dinsdag in reactie op berekeningen door RTL Z, waaruit blijkt dat nog maar weinig mensen gebruikmaken van de kans om het geld fiscaal aantrekkelijk op te nemen.

Het loopt niet storm met mensen die hun stamrecht-bv laten uitkeren. Bij de Rabobank zou het gaan om 11 procent, bij ABN en Aegon 5 procent en bij SNS 8 procent.

Het kabinet voerde de maatregel vorig najaar in. Een stamrecht-bv is een constructie waar mensen hun ontslagvergoeding of gouden handdruk in kunnen storten om er zo niet meteen inkomstenbelasting over te hoeven betalen.

De stamrecht-bv's gaan verdwijnen en mensen die er een hebben, kregen dit jaar de mogelijkheid om 'm fiscaal aantrekkelijk uit te laten keren.

Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ging ervan uit dat een kwart van de mensen met zo'n stamrecht-bv die zou opnemen. De stamrechtvrijstelling wordt voor nieuwe gevallen afgeschaft. Die twee maatregelen samen moesten de schatkist dit jaar ruim 2 miljard euro opleveren.

Van Hijum verwacht dat Dijsselbloem woensdag in de Voorjaarsnota een tussenstand geeft over de resultaten van de maatregel. ''Wij hebben vanaf het begin gezegd dat dit boterzacht is. Het kabinet rekent zich rijk. Veel fiscalisten voorspelden dat het niet zou lukken.'' Volgens hem heeft het kabinet een gok genomen met de maatregel, maar valt dat misschien nu niet zo op omdat er andere meevallers zijn.