De Autoriteit Consument en Markt heeft de Nederlandse banken toestemming gegeven voor een proef om geldautomaten in dunbevolkte gebieden gezamenlijk uit te baten.

De test moet duidelijk maken of banken geldautomaten in de toekomst ook in kleine dorpen kunnen aanhouden. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag in een Kamerbrief.

Vrijdag was nog onduidelijk of de banken wel toestemming zouden krijgen. De toestemming van de concurrentiewaakhond is nodig omdat banken in principe geen onderlinge afspraken mogen maken.

Met de proef willen de banken juist kijken of ze gezamenlijk een verlieslijdende automaat in stand kunnen houden.

Maatregelen

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum drong eerder deze maand al bij Dijsselbloem aan op maatregelen en noemt de proef een stap in de goede richting. Het Kamerlid wil nog wel de garantie dat mensen uit deze gebieden ook in de toekomst gewoon bij hun geld kunnen.

Om die reden brengt hij dinsdag alsnog een motie in stemming die het kabinet dwingt zich in te zetten voor het behoud van de pinautomaten in deze gebieden.

Uit onderzoek van het Maatschappelijk Overleg Betaalverkeer blijkt dat het aantal geldautomaten in dunbevolkte gebieden daalt. Banken constateren dat er minder behoefte is aan contant geld doordat steeds meer mensen hun bankzaken op internet afhandelen.

Ook pinnen steeds meer mensen in winkels. Voor banken is het een flinke besparing om pinautomaten weg te halen.

Banken willen afspraken over geldautomaat dorp