De auto stallen in een parkeergarage kost dit jaar zo'n 5 procent meer dan in 2013. 

Dat blijkt uit de Nationale Parkeertest van Detailhandel Nederland, die woensdag is gepresenteerd. Sinds 2010 zijn de prijzen gemiddeld genomen over Nederland met 26 procent gestegen.

Voor het onderzoek zijn 80 garages door heel Nederland onder de loep genomen. In Amsterdam staan traditiegetrouw de duurste garages. Zo betaal je in de Dam/Bijenkorfgarage en de Kolkgarage in hartje centrum 5,71 euro per uur.

De sterkste prijsstijgingen zijn dit jaar te vinden in Den Haag; in de Markthofgarage en de Pleingarage stegen de prijzen met respectievelijk 50 en 44 procent.

Tijd

Ook viel het de onderzoekers op dat er in een deel van de parkeergarages de tarieven op het oog gelijk bleven, maar dat er minder tijd werd gekocht voor hetzelfde geld.

Zo betaalde een automobilist vorig jaar in de Amsterdamse Markenhovengarage 50 cent voor 8 minuten, terwijl je voor hetzelfde geld dit jaar 7 minuten krijgt.

Verwarrend

In ongeveer twee derde van de onderzochte garages stegen de tarieven niet.

Anderzijds worden volgens Detailhandel Nederland in 15 procent van de parkeergarages tarieven berekend aan de hand van een ''onredelijke, verwarrende tijdseenheid''. Zo kan het zijn dat per uur wordt betaald, terwijl er veel korter wordt geparkeerd.

Belasting

Nederlandse gemeenten denken in 2014 660 miljoen euro op te halen aan parkeerbelasting. Dat is 15 miljoen euro meer dan in 2013, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Dit jaar heffen 155 gemeenten parkeerbelasting. De opbrengsten stijgen vooral door de tariefverhogingen en de uitbreiding van zones en tijdvakken voor betaald parkeren.