GroenLinks vindt dat de Belastingdienst tot 1 juli geen toeslagen mag stopzetten wegens de maatregel die eind vorig jaar is ingegaan, waarbij toeslagen nog maar op één bankrekening worden overgemaakt.

De maatregel is ingesteld om fraude met toeslagen tegen te gaan, naar aanleiding van bijvoorbeeld de Bulgarenfraude.

Alle toeslagen die een persoon ontvangt; worden vanaf 1 december vorig jaar nog maar op één rekeningnummer gestort. Een grote groep mensen ontving de huurtoeslag bijvoorbeeld nog via de verhuurder, maar voortaan wordt deze naar de huurder zelf overgemaakt. 

Maar volgens GroenLinks hebben meer dan honderdduizend mensen door de maatregel afgelopen maand geen toeslag ontvangen, terwijl ze daar wel recht op hebben.

Forse fouten

De partij stelt dat bij het controleren van rekeningnummers door de belastingdienst "grote vertragingen zijn opgetreden en forse fouten gemaakt", aldus Kamerlid Jesse Klaver.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer vroegen de verantwoordelijk staatssecretaris Weekers (Financiën) vorige week al om opheldering.

Die stelde dat mensen die niet gereageerd hebben op de brief die zij hierover van de Belastingdienst hebben gekregen, inderdaad geen toeslag krijgen uitgekeerd als er meerdere rekeningnummers bij de dienst bekend zijn.

In actie

"Mensen moeten zelf in actie komen. Krijgen ze een brief van de belastingdienst: reageer daar dan op", aldus Weekers vorige week in de Kamer. 

Klaver stelt echter dat Weekers zelf in een persbericht, dat hij twee dagen voor ingang van de regeling verzond, repte over een overgangstermijn tot 1 juli voor het doorgeven van wijzigingen aan de Belastingdienst.

Dat moet geen maatregel met terugwerkende kracht zijn, maar al preventief worden ingezet, aldus de partij. 

Lukraak

"Het is onbegrijpelijk dat de belastingdienst niet even de tijd neemt om rekeningnummers te controleren, voordat zij lukraak de huur- of zorgtoeslag van mensen stopzet. De huidige wanorde met toeslagen is onacceptabel en moet per direct stoppen."

De partij zal dinsdag een nieuw debat aanvragen over de kwestie.

Lees ook: Toeslagen komen in enkele gevallen later