Gedetineerden, tbs'ers en ouders van minderjarigen die veroordeeld zijn, moeten betalen voor het verblijf in een gevangenis of inrichting. Als het aan het kabinet ligt, gaat dat 16 euro per dag kosten, met een maximum van twee jaar.

Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) maandag open heeft gesteld voor commentaar van instanties als het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak.

De bijdrage voor verblijf in cel of inrichting kan oplopen tot 11.680 euro.

In een ander wetsvoorstel, van minister Ivo Opstelten, wordt geregeld dat veroordeelde daders ook gaan meebetalen aan de kosten die de overheid maakt voor het hele proces van opsporing, vervolging en berechting.

Daders moeten ook mee gaan betalen aan de kosten voor slachtofferzorg.

Regeerakkoord

De twee wetsvoorstellen vloeien voort uit afspraken die de regeringspartijen VVD en PvdA eind 2012 maakten in het regeerakkoord.

Alle bijdragen tezamen moeten 65 miljoen euro per jaar opleveren. Nederland sluit met de maatregelen volgens het kabinet aan bij een groot aantal Europese landen.

Vast bedrag

De bijdrage die veroordeelden gaan betalen voor het hele proces van strafvordering en voor de slachtofferzorg, wordt een vast bedrag. De hoogte ervan wordt later nog door minister Opstelten vastgesteld.

De Bond van Wetsovertreders (BWO) noemt het vragen van een eigen bijdrage in strijd met de Europese regels die bepalen dat lidstaten de kosten voor verblijf en medische verzorging betalen.

Volgens de BWO draagt de maatregel ook niet bij aan een veiligere samenleving. ''Gedetineerden zullen met een aanzienlijke schuld de gevangenis verlaten, en dan is één plus één twee. Een lapmiddel als een betalingsregeling maakt dat niet anders.'' De bond vindt de eigen bijdrage ''een luchtkasteel''.