De Europese Centrale Bank presenteert maandag het nieuwe tientje in Frankfurt. Vanaf september komt er een nieuw biljet van 10 euro in omloop.

Dat maakte de Europese Centrale Bank (ECB) maandag bekend.

Het nieuwe biljet zal op het eerste gezicht weinig verschillen van het huidige, dat in 2002 is ingevoerd. Maar er worden wel verscheidene veiligheidspunten aan toegevoegd, zodat het minder makkelijk te vervalsen zal zijn.

Zo wordt er nog een portret van Europa (een vrouwelijke figuur uit de Griekse mythologie) aan het hologram en het watermerk toegevoegd. Dat is ook gebeurd bij het nieuwe biljet van 5 euro dat vorig jaar in de omloop kwam.

Daarnaast komt er een smaragdgroen nummer op het biljet dat bij beweging van kleur verschiet naar donkerblauw.

Papiergeld

Ook gaat het nieuwe papiergeld naar verwachting langer mee. De biljetten krijgen een extra coating en hoeven dan minder vaak te worden vervangen.

In de tussenliggende periode worden fabrikanten en gebruikers van bankbiljettenapparatuur voorgelicht en worden de systemen aangepast.

Ongeveer een jaar geleden werd het nieuwe biljet van vijf euro gepresenteerd. Daarmee kan sinds mei worden betaald. De komende jaren vervangt de ECB alle eurobiljetten uit de eerste serie voor de 'Europaserie'.