Het is nog onduidelijk wat het uitstel van de invoering van het Europese betalingssysteem SEPA betekent voor consumenten. 

Met de invoering van SEPA vervallen de Nederlandse rekeningnummers en worden ze vervangen door hun Europese tegenhanger IBAN.

Het Nationaal Forum SEPA-Migratie (NSF) die de invoering van het betalingssysteem en daarmee de IBAN-rekeningnummers in Nederland begeleidt, zegt te blijven streven naar 1 februari als ingangsdatum, zo meldt de NOS donderdag.

Maar het NSF erkent dat de vertraging ook geldt voor Nederland. Eerder op donderdag werd bekendgemaakt dat de invoering van SEPA wordt uitgesteld.

Overgangsperiode

Formeel gezien blijft de huidige deadline van 1 februari staan, maar er komt wel een extra overgangsperiode van zes maanden. In die periode kunnen consumenten toch betalingen doen die nog niet aan de nieuwe standaard voldoen.

Een belangrijk element van SEPA is het internationale bankrekeningnummer IBAN. Dat moet grensoverschrijdende betalingen makkelijker maken.

Verstoringen

De Europese Commissie acht het uitstel nodig om de kans op verstoringen van het betalingsverkeer te verkleinen.

In december bleek dat door een technische fout bij de overgang naar IBAN bij zo'n 150.000 verzekerden van VGZ en Univé geen zorgpremie of eigen risico was afgeschreven. En in de zomer ging het ook niet helemaal goed met de overstap bij ING.

Lees ook: Wat betekent IBAN voor u?