De inflatie in Nederland is in december opgelopen tot 1,7 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In november steeg het gemiddelde prijspeil met 1,5 procent. De inflatie nam vorige maand vooral toe doordat benzine en kleding duurder werden ten opzichte van een jaar eerder. Kledingwinkels prijsden hun artikelen tijdens de uitverkoop minder sterk af dan in 2012.

In 2013 bedroeg de inflatie gemiddeld 2,5 procent. De geldontwaarding werd vorig jaar vooral veroorzaakt door overheidsmaatregelen. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Eind 2012 werd de btw verhoogd en begin vorig jaar gingen de assurantie- en energiebelastingen omhoog. Zonder deze maatregelen zou de inflatie in 2013 op 1,3 procent zijn uitgekomen.

De inflatie ligt in Nederland nog altijd hoger dan gemiddeld in de eurozone. Volgens de Europese rekenmethode bedroeg de geldontwaarding in Nederland vorige maand 1,4 procent, tegen gemiddeld 0,8 procent in de eurolanden.