Isropa Reizen uit Amsterdam staakt de activiteiten. Het reisbureau is in financiële problemen gekomen, meldde de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) dinsdag.

Isropa, onderdeel van De Reisspecialisten Groep, was bijna 40 jaar actief in reizen naar Turkije, Cyprus, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

In 2011 kreeg de reisorganisatie op de Vakantiebeurs nog een onderscheiding voor 'beste Egypte specialist'.

Klanten die rechtstreeks bij Isropa Reizen een reis onder de SGR-garantieregeling hebben geboekt en niet meer op reis gaan, ontvangen binnenkort een bericht over hoe zij hun geld terug kunnen krijgen.

Reisbureau

Reizigers die via een reisbureau hebben geboekt kunnen bij dat reisbureau terecht voor meer informatie en hulp bij het indienen van een claim, aldus SGR. Volgens directeur Klawer heeft De Reisspecialisten Groep besloten de gehele schade voor zijn rekening te nemen.

SGR adviseert klanten in alle gevallen geen betalingen meer aan Isropa Reizen te doen voor nog niet begonnen reizen, ook niet op uitdrukkelijk verzoek van een eventueel aangestelde curator.

Tegenslagen

Het reisbureau kampte de laatste tijd met veel tegenslagen. De schuldencrisis op Cyprus, de gewelddadige rellen in Turkije, de staatsgreep in Egypte en de gifgasaanvallen in Syrië hebben duidelijk hun weerslag gehad.

''Isropa zat in de hoek waar de klappen vielen'', vat directeur René Klawer van De Reisspecialisten Groep de tegenvallers samen. Daar kwam nog een schadepost van een ton bij als gevolg van het faillissement van reisorganisatie Oad.

Isropa probeerde nog iets met nieuwe vakantiebestemmingen. ''Maar we zagen toch de basis afbrokkelen'', zegt Klawer. ''Uiteindelijk was het niet verstandig meer om dit door te zetten.''

Doorstart

Klawer hoopt nog op een mogelijke doorstart voor het bedrijf met 20 medewerkers, maar in dit stadium valt daar nog niks zinnigs over te zeggen.

Isropa Reizen is niet het eerste reisbureau dat in de financiële problemen zit. In september werd Oad failliet verklaard. Baobab en Summum, onderdeel van TerraTravel, maakten een doorstart na faillissement in augustus.

Ook NileTravel, gespecialiseerd in reizen naar Egypte, hield deze zomer op te bestaan.