Verzekeraars die slechte beleggingsverzekeringen met hoge kosten hebben verkocht, de zogenoemde woekerpolissen, moeten daar verplicht en automatisch verbeteringen in doorvoeren.

Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag. De organisatie vindt het niet realistisch om van consumenten te verwachten dat zij uit eigen beweging naar een adviseur gaan om hun polis om te laten zetten.

"Veel mensen zijn moe van al het gedoe over woekerpolissen en steken de kop in het zand", zegt Nico Stolwijk van VEH. "Nog maar weinigen komen in beweging en schuiven de problemen voor zich uit."

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën laat uitzoeken of het mogelijk is om overduidelijk slechte woekerpolissen automatisch om te zetten in een betere regeling voor de klant. Hij reageerde daarmee woensdag in een Kamerdebat op een voorstel van de VEH.

Onderzoek

De ophef omtrent de woekerpolis ontstond in 2006 nadat bekend werd dat veel consumenten bij verzekeraars relatief dure en complexe beleggingsverzekeringen hadden afgesloten.

Uit onderzoek van de VEH onder drieduizend van hun leden zou blijken dat veel mensen afhaken om hun beleggingsverzekering om te zetten in een betere variant.

"Het overgrote deel van de polishouders is murw van de lang voortslepende woekerpolisaffaire en reageert niet meer op brieven van de verzekeraar, waar ze weinig vertrouwen meer in stellen", zegt de VEH.

Hypotheek

Voor veel bezitters van een beleggingshypotheek, een hypotheek gekoppeld aan beleggingen, geldt dat aan het einde van het contract van de polis er een financieel tekort is waardoor een deel van de hypotheek niet afgelost kan worden.

"Een grote groep huizenbezitters zal hierdoor in problemen komen. Het is daarom van groot belang dat verzekeraars, maar ook polishouders, snel actie ondernemen om financiële problemen in de toekomst zoveel mogelijk te beperken", aldus Stolwijk.