Door de crisis vragen steeds meer bedrijven uit diverse sectoren loonoffers aan hun personeel. 

Dat stellen vakbonden CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten op basis van waarnemingen over het afgelopen halfjaar. Vakbond De Unie heeft nog geen dergelijke ontwikkelingen waargenomen.

Volgens Jeroen Warnaar, onderhandelaar bij CNV Dienstenbond, zijn er in het afgelopen half jaar veel klachten binnengekomen dat werknemers, in onder meer de grafische sector, gevraagd is hun lonen deels in te leveren.

ok wordt er volgens Warnaar tijdens cao-onderhandelingen vaker over loonsverlagingen gesproken. De vakbonden hebben geen exacte cijfers van de ontwikkeling.

Lonen

De bonden vinden dat als er bezuinigd moet worden op de lonen, omdat de resultaten onder druk staan, dit onderdeel moet zijn van een duidelijk beleid.

Het personeel van IT-reus Capgemini bijvoorbeeld is volgens De Unie-voorzitter Reinier Castelein onnodig angst ingeboezemd door de directie. Capgemini verzocht eind vorig jaar ongeveer 400 van de 4500 werknemers om vanaf januari vrijwillig structureel loon in te leveren.

Achteraf gezien heeft het bedrijf hiermee nauwelijks kunnen besparen. ''In termen van de loonsom is de winst minimaal, maar dit is ook nooit ingestoken als een platte kostenbesparing'', zo erkende Capgemini-topman Jeroen Versteeg woensdag in het Financieele Dagblad.