Mensen die langere tijd in een auto met buitenlands kenteken door Nederland rijden, moeten belasting gaan betalen.

Daarop hamert CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dinsdag nogmaals. Hij heeft schriftelijke vragen gesteld in de hoop dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) nog voor het einde van de zomer in actie komt.

De regel is dat iemand maximaal twee weken in een auto met buitenlands kenteken mag rijden, als diegene in Nederland woont.

Omdat het lastig te controleren is, wordt die regel niet goed gecontroleerd. Het wordt tijd dat Weekers daar een plan voor maakt, vindt Omtzigt. Ook omdat de Tweede Kamer daar meerdere keren om heeft gevraagd.

Omtzigt hoopt dat de inning van de motorrijtuigenbelasting nog meegenomen kan worden in de begroting van volgend jaar. Daarover praat het kabinet in augustus. '

Geld opleveren

'Het is goed om de regering te herinneren aan dit plan, dat zeker ook wat geld kan opleveren", vindt de CDA'er. Bovendien kan de inning nog in januari beginnen als de plannen op tijd rond zijn.

Weekers zei eerder zich ook te ergeren aan buitenlandse auto's op de weg waarvoor geen wegenbelasting betaald wordt, maar wel langere tijd van de wegen gebruik maken. Weekers kondigde aan voor de zomer met een brief te komen waarin staat hoe hij dit probleem aan wil pakken, maar die brief kwam niet.

Volgens Omtzigt gaat het om aardig wat auto's. ''Nu wonen er in Nederland 350.000 buitenlandse werknemers. Slechts 31 procent van hen heeft hier een auto op naam staan, dus ik vermoed dat het om een grote groep auto's gaat."