Om de economie te stimuleren zou de btw-verhoging van vorig jaar moeten worden teruggedraaid. Die oproep doen vertegenwoordigers van de detailhandel donderdagochtend aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Samen met verschillende familiebedrijven, zelfstandig ondernemers en grote supermarkten als Albert Heijn, gaat de organisatie proberen de minister te overtuigen om niet alleen de btw-verhoging terug te draaien, maar ook om de aanstaande accijnsverhoging tegen te houden.

De btw-verhoging, die op 1 oktober 2012 van 19 naar 21 procent ging, heeft volgens Detailhandel Nederland niet het bedrag opgeleverd waar op gehoopt was. "De maatregel heeft geleid tot minder aankopen met extra verlies van omzet en werkgelegenheid en meer faillissementen tot gevolg."

Parkeertarieven

Verder vindt de organisatie onder meer dat parkeertarieven en de OZB-aanslag moeten worden bevroren, de loonkosten moeten worden verlicht en de leegstand in de buurt moet worden aangepakt.

Volgens de organisatie zijn de voorgestelde maatregelen nodig om de economie een zetje te geven. Winkeliers hebben last van de crisis en ook de consument past zijn gedrag aan, bijvoorbeeld door op internet te winkelen.

''De consument bepaalt wat er gebeurt en de markt moet zijn werk doen, maar onnodige, economische schade moet worden vermeden. Dat vraagt om handelend optreden'', aldus voorzitter Jan Meerman.

Lessen leren

Het actieplan wordt donderdag aangeboden aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen roept de regering al op om 'lessen te leren' uit het actieplan. Dat bevat volgens haar ''vele goede ideeën die kunnen bijdragen aan het herstel van de economie''. 

Gesthuizen: ''Ik steun de oproep om de btw-verhoging per direct terug te draaien. Deze domme maatregel heeft het consumentenvertrouwen geschaad, en levert daardoor slechts de helft van het geld op, weg ermee dus.’'

Een woordvoerder van minister Henk Kamp van Economische Zaken liet donderdag weten dat een verlaging van de btw er niet in zit.