PostNL maakt postzegels vanaf augustus duurder en rekent mede daardoor op een iets hogere winst over 2013 dan eerder gedacht. Dat meldde het postbedrijf vrijdag.

PostNL verhoogt zijn tarieven per 1 augustus. Het basistarief voor brieven binnen Nederland wordt dan 60 cent.

Het is al de tweede keer dit jaar dat postzegels duurder worden. Vorig jaar kostte een postzegel 50 cent, maar dat werd per 1 januari verhoogd met 8 procent naar 54 cent.

Volgens een woordvoerder van PostNL komt de snelle nieuwe verhoging doordat de postmarkt harder krimpt dan verwacht.

Tarief

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) stemde eind maart al in met de tariefsverhogingen. Daarbij gaat het basistarief voor brieven in Europa naar 96 cent en voor brieven naar de rest van de wereld naar 1 euro.

Voor frankeermachines gaat het tarief naar 52 cent. Volgens PostNL betekenen de duurdere zegels dat een Nederlands huishouden gemiddeld 2 euro per jaar meer betaalt voor post.

Krimp

PostNL rekent erop dat het Nederlandse postverkeer in 2013 met 8 tot 10 procent daalt. ''We doen er daarbij alles aan om de kosten te besparen, maar dat is onvoldoende. Daarom zijn we gedwongen de tarieven te verhogen.''

De nieuwe prijzen gelden volgens de woordvoerder voor onbepaalde tijd. PostNL heeft nog geen vastomlijnd idee wanneer de tarieven verder omhoog zouden kunnen gaan.