De prijs van een pakje sigaretten is in 10 jaar tijd ruim verdubbeld. Dat komt vooral door belastingverhogingen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Bijna driekwart van de opbrengst van sigaretten verdwijnt tegenwoordig in de staatskas in de vorm van btw en accijns. Zonder belastingverhogingen zou het rookwaar 28 procent duurder zijn geworden. De inflatie over de afgelopen 10 jaar bedroeg ongeveer 20 procent.

Een pakje met 19 sigaretten, waar 6 euro voor moet worden neergeteld, kost exclusief belastingen 1,58 euro.

Vooral in het afgelopen jaar stegen de prijzen van sigaretten hard, met 15 procent. Dat werd veroorzaakt door de accijnsverhogingen in april vorig jaar en in januari van dit jaar. Daarnaast ging de btw afgelopen oktober van 19 procent naar 21 procent.

Voorraden

De laatste accijnsverhoging van vorige maand is volgens het CBS nog niet zichtbaar in de prijzen. ''Omdat winkeliers eerst hun voorraden opruimen voordat ze de duurdere sigaretten verkopen, werkt een accijnsverhoging met een vertraging van twee tot vijf maanden door in de prijzen'', aldus het statistiekbureau.

De prijs van shag steeg in de afgelopen 10 jaar nog harder dan die van sigaretten, met liefst 115 procent. Ook dat komt vooral door accijnsverhogingen.

Sigaren, waarvoor de afgelopen 10 jaar geen belastingverhoging is geweest, werden in diezelfde periode 32 procent duurder.

Kleine stapjes

Antirokersvereniging Stivoro constateerde eerder op donderdag in Spits dat de verhoging van de prijzen voor sigaretten de afgelopen jaren weinig effect hebben gehad op het aantal rokers. Dat komt doordat er steeds met kleine stapjes wordt verhoogd.

Op zich is prijsverhoging wel de meest effectieve maatregel die je kunt nemen", zei directeur Dewi Segaar. "Maar dan moet er wel in één keer minstens tien procent bovenop, anders heeft het nauwelijks effect."