Mensen die de Belastingdienst niet kent, krijgen geen voorschot op huur- of zorgtoeslag. De fraude rond de Nederlandse toeslagen draait in totaal om ruim 95 miljoen euro.

Ook geeft de Belastingdienst geen voorschotten op toeslagen als een woonadres niet actueel is of als een gemeente aangeeft dat een adres misschien niet klopt.

Met onder meer deze maatregelen wil staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) fraude met toeslagen tegengaan. Dat staat in een brief (.pdf) die hij vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij een verhoogd risico op fraude keert de Belastingdienst ook geen voorschot meer uit. Deze maatregelen moeten begin volgend jaar ingaan.

95 miljoen 

De fraude rond de Nederlandse toeslagen draait in totaal om ruim 95 miljoen euro. Omdat het om fraude gaat, zal het de overheid niet lukken om al dit geld terug te vorderen, aldus Weekers in de brief.

Jaarlijks worden bijna negen miljoen toeslagen aan acht miljoen mensen verstrekt. Het gaat om zo'n tien miljard euro, waarvan 4,7 miljard euro naar 5,7 miljoen zorgtoeslagen gaat.

Weekers ligt onder vuur sinds vorige maand bleek dat Bulgaren op grote schaal toeslagenfraude hebben gepleegd.

Kinderopvang

Weekers heeft ook nog een aantal maatregelen in de pen die hij eerst wil onderzoeken voordat hij ze invoert. Mogelijk gaat hij het achteraf aanvragen van toeslagen beperken. Bij de kinderopvangtoeslag zit dit er volgend jaar al aan te komen om fraude en oneigenlijk gebruik tegen te gaan.

Nu kijkt de Belastingdienst elk kwartaal achteraf of een aanvrager van een zorgtoeslag wel een zorgverzekering heeft. Weekers gaat bekijken of dit ook van tevoren kan gebeuren. De aanvrager moet dan wel langer wachten op een besluit.

Verder wil het kabinet binnen Europa meer informatie en signalen van fraude uit gaan wisselen.

Feitenrelaas

Oppositiepartijen klaagden dat Weekers in zijn feitenrelaas van een week geleden over de fraude met toeslagen niet inging op een rapport van ambtenarenbond Abvakabo FNV. Daarin uitten medewerkers van de Belastingdienst zorgen over toezicht en fraudebestrijding.

Weekers stelt dat hij met de maatregelen die hij nu bekendmaakt en met eerdere maatregelen de gesignaleerde problemen aanpakt.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer met Weekers over de fraude.