Minder Nederlanders hebben vorig jaar vakantie gevierd. Dat is de eerste daling in drie jaar tijd.

81,4 procent van de Nederlanders ging vorig jaar op vakantie, tegenover 81,9 procent een jaar eerder.

Wel nam het totale aantal vakanties toe en gaven mensen per vakantie meer geld uit. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal Nederlanders dat op vakantie ging, daalde vorig jaar met 34 duizend tot 12,8 miljoen. Het totaal aantal Nederlanders nam in die periode juist met vijftigduizend toe tot 15,7 miljoen.

Vakantie

De Nederlanders die wel op vakantie gingen, deden dat vaker en gaven per vakantie ook meer geld uit. Zij boekten in totaal 18,1 miljoen vakanties, bijna vierhonderdduizend meer dan een jaar eerder.

Mensen bleven relatief vaker in eigen land. 49,3 procent van de vakanties werd in Nederland doorgebracht, tegenover 48,9 procent in 2011.

Uitgaven

Op een binnenlandse vakantie werd gemiddeld 157 euro per persoon uitgegeven, tegenover 155 euro een jaar eerder. Voor buitenlandse vakanties wordt 692 euro uitgegeven, 24 euro meer dan een jaar eerder.

De totale vakantie-uitgaven stegen met zevenhonderd miljoen euro tot 15,8 miljard euro. Het overgrote deel daarvan (12,9 miljard euro) wordt in het buitenland besteed.

Het CBS berekent de cijfers per vakantiejaar, dat loopt van 1 oktober tot 30 september.