De ANWB gaat actie voeren tegen de Belgische plannen om een wegenvignet in te voeren voor buitenlandse automobilisten. De Belgen willen vanaf 2016 geld innen. 

ANWB denkt dat een vignet voor 1 jaar 100 euro gaat kosten. Voor 2 maanden zou de prijs 20 euro zijn en voor 10 dagen moeten automobilisten 7 euro aftikken.

De bond noemt het woensdag een ordinaire kostenverhoging voor niet-Belgen. De ANWB wil dat politiek Den Haag bij de Belgen aan de bel trekt en lanceert woensdag een website met de plannen van de zuiderburen.

Directeur Guido van Woerkom zegt de besluitvorming nog geen gelopen koers is. ''In het Belgische parlement zijn er twijfels over de plannen. Het zou ook wel eens in strijd kunnen zijn met Europese regels.''

Kosten

Zonder vignet mogen buitenlandse automobilisten niet meer de weg op. Het geld is voor wegenonderhoud. Van Woerkom: ''Niet alleen vakantiegangers, maar ook mensen die dagelijks voor hun werk naar België moeten, worden op kosten gejaagd. Wij vinden dat het van de baan moet".

Vanuit de grensprovincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland klinken al protesten. ''Als je in Zeeuws-Vlaanderen woont en je moet naar een ziekenhuis in Gent, betekent dat je extra moet betalen", zegt de ANWB.

Het (virtueel) vignet is te koop via internet of een servicepunt langs de snelweg. Controle gaat met camera's via de nummerplaat van de auto.