AMSTERDAM - Voornamelijk de lage inkomens verdienen volgend jaar minder ten opzichte van dit jaar. Werknemers met een middeninkomen tussen de 1750 en 3000 euro verdienen in 2013 juist meer.

Dat blijkt dinsdag uit berekeningen van Salar, een leverancier van salarissoftware.

Het Eindhovense bedrijf zette de gevolgen van de nieuwe belastingregels voor 40 maandsalarissen op een rij, oplopend van 500 euro tot ruim 10000 euro per maand.

Daaruit blijkt dat als gevolg van de belastingmaatregelen inkomens tot 1750 euro netto voornamelijk worden getroffen. De daling is met bijna 2 procent ten opzichte van 2012 het sterkst bij mensen met een nettoloon van 750 euro.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Salar. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Dit is het gevolg van een verlaging van de loonheffingsgrens en de belastingverhoging van de eerste schijf van 33,15 naar 37 procent.

Door het wegvallen van de bijtelling van de Zorgverzekeringswet en een verhoogde arbeidskorting vallen de lonen tussen de 1750 en 3000 euro ten opzichte van vorig jaar juist hoger uit. 

Vanaf een loon van ongeveer 3000 euro kalft het voordeel weer af. Dit komt voornamelijk door de verlaging van de arbeidskorting voor de hogere lonen.

De belastingafspraken die gelden in 2013 zijn het gevolg van het Kabinet Rutte I. Uit berekeningen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat als gevolg van het nieuwe regeerakkoord werkenden met lage en hoge inkomens minder op achteruit gaan.

De middeninkomens zijn door de aanpassingen juist slechter af. Hetzelfde geldt voor echtparen boven de 65.