AMSTERDAM - De werkloosheidspercentages voor Nederland zijn de op een na laagste in Europa. Waar in Spanje een kwart van de bevolking werkloos is, is in Nederland 'slechts' 5,3 procent werkloos.

Dit blijkt uit cijfers die het CBS donderdag heeft gepresenteerd. Na Oostenrijk (4,5 procent) is Nederland in Europa het land met de laagste werkloosheid. In landen als Ierland, Portugal, Letland, Griekenland en Spanje is de werkloosheid het hoogst.

Jongeren

Met name jongeren tussen de 15 en 25 jaar worden hard getroffen door de huidige crisis. In de Zuid-Europese landen Griekenland, Cyprus, Portugal, Italië en Spanje liep het percentage werkloze jongeren in 2012 enorm op. In Griekenland en Spanje is zelfs meer dan de helft van de jongeren werkloos.

Daar staat tegenover dat de jeugdwerkloosheid in een aantal EU-landen is afgenomen. Litouwen zag zijn jeugdwerkloosheidscijfer bijvoorbeeld dalen van 32 naar 25 procent.

Duitsland, Oostenrijk en Nederland staan er het best voor wat betreft jeugdwerkloosheid, met percentages variërend tussen de 8 en 9,2 procent.

Werkloosheid voor de crisis

Sinds de crisis is de werkloosheid in Nederland toegenomen. Desalniettemin heeft Nederland in de jaren 2004 en 2005 ook te maken gehad met een werkloosheid tussen de 5 en 6 procent.

Nederland heeft sinds het begin van de crisis altijd een van de laagste werkloosheidspercentages van Europa gehad. De huidige werkloosheidscijfers zijn de hoogste sinds 2000.