AMSTERDAM - Nederlanders met hoge inkomens worden harder geraakt door de aanstaande btw-verhoging vanaf 1 oktober dan de lagere inkomensgroepen, stelt het economisch bureau van ING dinsdag.

Consumenten zullen prijsverhogingen door de btw-verhoging van 19 naar 21 procent voelen in hun portemonnee.

In 2013 is een huishouden daardoor volgens de onderzoekers gemiddeld 180 euro duurder uit. In 2014 betalen zij in totaal 330 euro meer dan dit jaar.

Volgens ING voelen vooral Nederlanders met hogere inkomens de prijsverhoging. Mensen met hogere inkomens besteden volgens het Economisch Bureau relatief meer aan producten en diensten die onder het algemen btw-tarief vallen en minder aan producten die onder het lage tarief vallen.

Miljoenennota

De verhoging van de btw is een van de maatregelen uit de Miljoenennota 2013. De maatregel wordt genomen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

Met de maatregel wordt verwacht dat de schatkist ongeveer 4,1 miljard euro extra aan btw-inkomsten tegemoet kan zien. Dit bedrag moet binnenkomen doordat alle 7,5 miljoen huishoudens de hogere btw over veel van hun aankopen gaan betalen.