Ongeveer tweeduizend kinderen uit Den Haag, die opgroeien in armoede, krijgen binnenkort een winterjas en schoenen. Bijna tienduizend huishoudens met ouderen krijgen een extraatje van 125 euro.

De gemeente Den Haag trekt in de komende maanden 2,3 miljoen euro uit om arme mensen te helpen. Dat heeft wethouder Rabin Baldewsingh (Sociale Zaken) donderdag bekendgemaakt.

Den Haag trekt ook geld uit om honderden mensen te helpen die een achterstand hebben bij het betalen van hun zorgpremie. ''Met het extra geld van de gemeente wordt een project gestart waardoor deelnemers geen maandelijkse boete meer hoeven te betalen, weer aanvullend verzekerd zijn en hun schuld kunnen aflossen'', aldus Den Haag.

Arme mensen krijgen dit jaar een eenmalige uitkering van het Rijk. Daarvoor trekt het kabinet 70 miljoen euro uit. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat het geld op de goede plek terechtkomt.

Genoeg

Den Haag zou ongeveer 3,5 miljoen ontvangen, maar dat is net niet genoeg. Sommige gezinnen dreigden daardoor buiten de boot te vallen, legt een woordvoerster uit. Daarom doet de gemeente er een half miljoen euro bij.

Volgens de gemeente hebben meer mensen recht op geld van het Rijk dan vooraf was berekend. Bovendien moet de gemeente kosten maken om het geld bij de juiste mensen te laten komen.

Den Haag had het aangekondigde bedrag nog op de plank liggen. Het was geld van het Rijk waarvoor nog geen bestemming was gevonden.