Alleenstaande ouders met een minimumloon krijgen er volgend jaar 10 procent bij. Alleenverdieners met kinderen en een modaal inkomen gaan er volgend jaar 2,75 procent in koopkracht op achteruit.

Dat blijkt uit een koopkrachttabel bij de begroting van volgend jaar die RTL Nieuws dinsdag heeft gepubliceerd. Bronnen in Den Haag bevestigen aan het ANP het meerendeel van de cijfers in de tabel.

Eerder was al bekend dat de Nederlander er gemiddeld ongeveer een kwart procent op vooruit gaat. Nu blijkt dat er ook grote pieken zijn.

Ook bij rijkere AOW'ers wordt pijn geleden, maar bronnen rond de begrotingsonderhandelingen tussen het kabinet en de bevriende oppositie van D66, ChristenUnie en SGP stellen dat de tabel van eind augustus is en op punten achterhaald is.

Extra koopkrachtmaatregelen zouden ertoe leiden dat meer dan de helft van de ouderen er toch iets op vooruit gaat.

Belasting

Verder was al bekend dat 500 miljoen wordt vrijgemaakt voor een verhoging van de arbeidskorting en 475 miljoen voor een verlaging van het tarief in de eerste schijf inkomstenbelasting. Verder is er 160 miljoen voor 'additionele middelen koopkracht'.

De ouderenkorting, een belastingvoordeel voor AOW'ers, gaat omlaag, wat de schatkist 195 miljoen euro oplevert. De ouderenkorting bij vermogen wordt helemaal geschrapt, wat 190 miljoen in het laatje brengt voor het Rijk.

De MKOB, een extraatje voor AOW'ers, wordt afgeschaft maar daar staan weer andere regelingen tegenover, wat per saldo leidt tot een besparing van 100 miljoen euro.