De inflatie in de eurozone is in augustus verder gedaald. Het percentage kwam deze maand uit op 0,3 procent. 

Dat meldt Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste schatting. In juli zakte de geldontwaarding in de eurolanden al tot 0,4 procent. 

Afgezien van de prijzen voor voedingsmiddelen en energie liep het prijspeil wel iets op. Deze zogeheten kerninflatie kwam uit op 0,9 procent. In juli was dat nog 0,8 procent.

Eurostat geeft geen cijfers van afzonderlijke landen. Donderdag meldt het Duitse statistiekbureau dat de inflatie in Europa's grootste economie deze maand op 0,8 procent uitkwam.

In Spanje zakte het prijspeil in augustus met 0,5 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

ECB

De inflatie in de eurozone ligt al lange tijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van 2 procent. Het percentage raakte daar deze maand dus nog verder van verwijderd.

De ECB heeft meerdere keren gezegd te zullen ingrijpen als de zeer lage inflatie dreigt om te slaan in deflatie. Een aanhoudende periode van prijsdalingen kan een rem zetten op het herstel van de economie.

Mogelijk wordt hierover donderdag een besluit genomen, als het bestuur van de centrale bank bijeenkomt voor de maandelijkse vergadering over het monetaire beleid in de eurozone.

Druk

De verdere daling van de inflatie zet meer druk op de ECB om in actie te komen, stelt econoom Martin van Vliet van ING in een reactie. Hij verwacht dat de centrale bank in eerste instantie zal overgaan tot de opkoop van bedrijfsleningen, in een poging de kredietverlening op gang te helpen.
 
De centrale bank gaf eerder al aan vanaf volgende maand opnieuw goedkope leningen te zullen verstrekken aan banken. Die kredieten moeten er uiteindelijk ook voor zorgen dat consumenten en bedrijven makkelijker aan een lening kunnen komen.

De ECB zal het effect van die kredietronde willen afwachten, voordat er eventueel verdere maatregelen worden geïntroduceerd, voorspelt Van Vliet.