Volgend jaar stijgt naar alle waarschijnlijkheid zowel de zorgpremie als het eigen risico. Een manier om te besparen is om het eigen risico vrijwillig te verhogen.

Het verplicht eigen risico stijgt volgens ingewijden van 350 naar 405 euro. Verzekerden kunnen kiezen daarnaast tot 500 euro het eigen risico vrijwillig te verhogen.

“Jonge mensen die eigenlijk altijd gezond zijn, moeten serieus overwegen om hun eigen risico te verhogen. Want dan kunnen ze behoorlijk wat premie besparen”, aldus Ruud Martens, directeur bij vergelijkingssite Independer.nl, op NPO Radio 2.

Besparen

Wat consumenten kunnen besparen door het eigen risico vrijwillig te verhogen, verschilt per verzekeraar. “Als vuistregel kun je zeggen dat je de helft van het eigen risico wat je extra neemt, bespaart op je premie.” Dat betekent een besparing van 250 euro bij een maximaal vrijwillig eigen risico van 500 euro.

Of het verhogen van het eigen risico een goed idee is, is afhankelijk van twee vragen. “Mocht je naar het ziekenhuis moeten, kan je dan die 905 euro aan de zorgverzekeraar overmaken? En wat verwacht je aan zorg nodig te hebben?”

Volgens Martens kiezen steeds meer mensen voor een vrijwillig eigen risico. Een op de vijf verzekerden verhoogt zijn eigen risico; de meesten kiezen voor het maximale bedrag.

'Zorgpremie met tien euro per maand omhoog'