De Amsterdamse sites Goboat en Barqo mogen particulieren niet hun boten laten verhuren via internet. De 'Airbnb's voor boten' zijn "een mooi initiatief, maar het mag niet", vindt Waternet.

Dat meldt Het Parool dinsdag. De sites lijken qua opzet erg op Airbnb of Snappcar, die het voor particulieren mogelijk maken om respectievelijk huizen en auto's te verhuren.

Bootverhuur is echter alleen toegestaan met een speciale vergunning, die bijvoorbeeld wordt verstrekt aan rondvaartbedrijven. Om een vergunning te krijgen moeten verschillende veiligheidsregels worden gevolgd.

Goboat en Barqo moeten hun activiteiten staken, anders volgt er een boete. Beide sites zeggen in overleg met Waternet en de Gemeente Amsterdam tot een oplossing te willen komen.

Eerder werd de particulierendienst Uberpop van Uber in Amsterdam al illegaal bevonden. De Inspectie Leefomgeving en Transport, onderdeel van het ministerie voor Infrastructuur, stelde dat de dienst een vorm van illegaal taxivervoer is. Desalniettemin is Uberpop in Amsterdam nog beschikbaar via de app van Uber.