Ook oudere patiënten in vegetatieve of laag bewuste toestand zouden behandeld moeten worden. Nu gebeurt dat vaak niet, omdat niet elke verzekeraar dat vergoedt.

Die oproep doet de nieuwe stichting Zorgen na Coma woensdag in het Algemeen Dagblad.

In veel gevallen vergoeden verzekeraars alleen behandelingen voor patiënten onder de 25 jaar. Mensen die ouder zijn, komen niet in aanmerking voor revalidatie. Die zorg zou volgens geldende richtlijnen niet effectief zijn.

Volgens brancheorganisatie Revalidatie Nederland zouden daardoor jaarlijks 50 tot 75 vegetatieve en minimaal bewuste patiënten niet voor therapie in aanmerking komen.

Afhankelijk

“Het mag toch niet zo zijn dat hulp afhankelijk is van welke verzekeraar je hebt”, zegt een van de initiatiefnemers Cengiz Döker tegen de krant. Zijn 33-jarige vrouw mocht van haar verzekeraar naar Luik voor een behandeling en revalidatie.

Döker vindt dat alle patiënten dezelfde basiszorg moeten krijgen, ongeacht leeftijd, afkomst, geslacht of verzekeraar. De stichting wil verder dat Nederland een vergelijkbaar comacentrum krijgt als in Luik, zodat patiënten daar onderzocht en behandeld kunnen worden.

Het initiatief krijgt steun van deskundigen en de politieke partijen CDA, SP en ChristenUnie. De fracties willen in de Tweede Kamer vragen stellen over de kwestie.