Amsterdam heeft een filnke sprong gemaakt op de jaarlijkse lijst van duurste steden ter wereld voor expats. Dat blijkt uit de Cost of Living Survey 2014, die het HR-bedrijf Mercer donderdag bekendmaakte.

Amsterdam steeg van plaats 52 naar 39. Door de relatief dure euro ten opzichte van de dollar klommen vrijwel alle West-Europese steden op de lijst. Daarnaast steeg de vraag naar appartementen in deze steden.

Zo betaalde een expat in Amsterdam 2 jaar geleden circa 1800 euro per maand voor een ongemeubileerd tweekamerappartement, terwijl hem dat nu 2150 euro kost.

Expats wonen goedkoper in diplomatenstad Brussel. Daar bedraagt de maandelijkse huur 1900 euro.

Ook is een bioscoopkaartje in Amsterdam met 10 euro duurder dan in de Belgische hoofdstad, al scheelt het slechts 20 cent. Het verschil is groter met een kopje koffie: 3,10 euro in Amsterdam tegen 3,70 in Brussel.

Steden

Amsterdam is altijd nog goedkoper dan Londen (plek 12), Kopenhagen (15), Parijs (27) en Rome (31).

De twee duurste steden bevinden zich in Afrika. Op de eerste plaats staat wederom de Angolese hoofdstad Luanda. De Tsjadische hoofdstad Ndjamena staat op de tweede plek.

Deze steden staan zo hoog doordat expats in beveiligde gebieden wonen, waardoor ze relatief veel geld kwijt zijn aan levensonderhoud. Het goedkoopst voor expats is Karachi, de grootste stad in Pakistan.

Het bedrijf stelt de lijst samen op basis van een database waarin de lokale prijzen zijn opgenomen van onder meer transport, huisvesting, voedsel, kleding, huishoudelijke artikelen en amusement.