Gedurende de verlenging van de wedstrijd tegen Costa Rica op zaterdag werd 10 procent meer stroom verbruikt dan normaal, terwijl tijdens de reguliere speeltijd het stroomverbruik juist 10 procent lager lag.

Dat blijkt uit onderzoek van Eneco.

De energieleverancier verklaart het verschil doordat het tijdstip waarop mensen naar bed gaan tijdens de verlenging werd overschreden. Het stroomverbruik tijdens de reguliere speeltijd was daarentegen lager, omdat mensen bij elkaar tv keken en minder apparaten aanstonden.

Ook voor de halve finale tegen Argentinië op woensdagavond verwacht Eneco eenzelfde effect te zien als ze weer moeten verlengen. Maar wel in mindere mate, omdat de meeste kijkers donderdag gewoon werken, waardoor ze toch eerder gaan slapen.

Het absolute hoogtepunt op zaterdagnacht was tussen 1 en 2 uur `s nachts. Toen werd 17 procent meer energie gevraagd dan normaal, dat is vergelijkbaar met het energieverbruik op Koningsnacht en Oud en Nieuw.

Op zondag sliep Nederland massaal uit en lag het stroomverbruik tussen 7 en 10 uur 's ochtends 9 procent lager dan een normale zondagmorgen.

'Nederlander bespaart stroom tijdens WK'