Met de zomervakantie in zicht hebben veel Nederlanders hun vakantie al geregeld. Voor degene die toch nog een weekje weg willen, volgen in dit artikel enkele tips.

Vroeg boeken of een lastminute levert vaak voordeel op. Het nadeel van een lastminute is dat de keus vaak beperkter is.

Vakanties buiten de schoolvakantieperiode zijn voordeliger. Soms kan het lonen om via een Belgische website te boeken als het in Nederland schoolvakantie is, maar in België niet.

Als je een bestemming op het oog hebt, kijk dan op verschillende websites om te zien of een andere aanbieder een lagere prijs vraagt. Soms is het goedkoper om het vliegticket en verblijf los te regelen in plaats van een pakketreis te boeken.

Reizen

Doordeweeks reizen is vaak goedkoper dan bij vertrek of aankomst in het weekend. Bij vliegreizen zijn late of vroege vluchten meestal goedkoper. Ook kan het lonen om te kijken naar vertrek van andere luchthavens dan Schiphol.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dinsdagmiddag rond lunchtijd het beste moment is om te boeken. Veel websites verhogen hun prijzen in het weekend. Let er wel op dat de reisorganisatie aangesloten is bij ANVR en SGR, zodat je de reissom niet kwijt bent mocht de organisatie failliet gaan.

Huizenruil

Voor wie echt goedkoop uit wil zijn, kan overwegen zijn woning te ruilen met iemand uit een ander land. Of te slapen op iemands bank, het zogenaamde “couchsurfing”. Voor beide opties zijn diverse websites te vinden waarbij je contact met mensen over de hele wereld kan leggen.

Vakantie in eigen land of een van de buurlanden is een optie voor mensen met een kleinere portemonnee. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederlanders die in 2012 met eigen vervoer op vakantie gingen gemiddeld 551 euro per persoon kwijt waren.

Nederlanders die met andere transportmiddelen, waaronder het vliegtuig, reisden gaven gemiddeld 1.146 euro per persoon uit.

Tips over fooien voor vakantiegangers | Kortlopende reisverzekering soms voordeliger