De meeste Nederlandse ouders geven hun kinderen geld voor hun rapport. Meestal levert een goed rapport zo'n vijf euro op.

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van het Nibud.

Van alle Nederlandse kinderen tussen de vijf en elf jaar krijgt 63 procent geld voor zijn rapport. 28 procent bij elk rapport, 38 procent soms. 24 procent van de ouders geeft een cadeautje in plaats van geld. 14 procent van de ouders geeft hun kind geen enkele beloning voor hun rapport. 

Bijna de helft (49 procent) van de ouders die geld geven doet dat als beloning voor de prestaties van het kind. Ruim een kwart (26 procent) wil hun kind met het geld stimuleren en motiveren.

Slechts een klein deel van de ouders, 12 procent, geeft hun kind geld omdat andere ouders dat ook doen. Een ruime meerderheid (64 procent) geeft aan dat de omgeving geen enkele rol speelt.

Gemiddeld wordt er zo'n vijf euro gegeven voor een rapport. De helft van de ouders geeft iets meer, de andere helft iets minder. Bij het bepalen van dat bedrag speelt de inkomenssituatie van de ouders geen rol. Slechts 5 procent van de ouders geeft aan dat het bedrag dat andere ouders aan hun kinderen geven daarbij een rol speelt.

Verjaardag

Ouders geven gemiddeld zo'n vijftig euro uit aan verjaardagscadeaus voor hun kinderen, ongeacht de leeftijd. Ook hierbij is de invloed van het 'geefgedrag' van andere ouders beperkt; tien procent van de ouders zegt het bedrag daarop aan te passen. Bij een derde van de ouders is het te besteden bedrag vooral afhankelijk van de wensen van het kind.

Verder blijkt uit het onderzoek dat ouders met een hoger inkomen (gezamelijk netto inkomen 3.000 euro of meer) laten zich meer door hun kind en omgeving beïnvloeden (25 procent) dan ouders met een inkomen lager dan 2.000 euro per maand (9 procent).