Een kwart van de jongeren die achttien worden past de zorgverzekering niet aan. Hierdoor is een groot deel van deze groep jongeren over- of onderverzekerd.

Dit meldt consumentenorganisatie UnitedConsumers.

“Verzekeringen zijn niet het eerste waar je aan denkt als je achttien wordt, toch is het verstandig om hierin een bewuste keuze te maken,” aldus Paul van Selms van het consumentencollectief.

Tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd via de zorgverzekering van de ouders. Daarna kunnen zij zelfstandig een verzekering afsluiten of bij de ouders op de polis blijven staan.

In het eerste jaar blijft 54 procent van de 18-jarigen bij de ouders op de polis. Uiteindelijk laat daarvan de helft de zorgverzekering ongewijzigd.

Hele jaar door

Volgens UnitedConsumers zou dit probleem kunnen ontstaan omdat veel mensen niet weten dat een 18-jarige in de maand dat hij of zij 18 wordt de verzekering kan aanpassen.

“Normaal moet je wachten tot december om iets aan te passen, maar een nieuwe verzekering voor 18-jarigen kan het hele jaar door afgesloten of aangepast worden,” aldus Van Selms.