Twee derde van de Nederlanders verwacht het komende jaar minder uit te geven. Eenzelfde percentage bezuinigde vorig jaar ook al.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in samenwerking met creditmanagementorganisatie GGN.

Voor dit jaar verwacht 67 procent van de Nederlanders te bezuinigen, vorig jaar lag dat percentage op 65 procent.

Alle inkomensgroepen bezuinigen, ook opvallend veel mensen die zeggen goed te kunnen rondkomen. Ruim de helft van de Nederlanders, 52 procent, geeft aan bepaalde uitgaven te hebben uitgesteld. Het meest wordt bezuinigd op uitgaan, kleding en luxeartikelen.

Duidelijk verschil

Iets meer dan de helft van de Nederlanders heeft bezuinigd op vakantie. Hierbij ziet het Nibud een duidelijk verschil tussen lage inkomens en hoge inkomens. Ongeveer 69 procent van de lage inkomens geeft minder geld tegen 36 procent van de hogere inkomens. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat 34 procent van de Nederlanders denkt dat de crisis voorbij is. Dit zijn vooral hoger opgeleide mannen met een bovenmodaal inkomen die goed kunnen rondkomen. 

Het overgrote deel van de Nederlanders denkt niet dat de crisis voorbij is en merkt daar ook niets van in de dagelijkse praktijk. Een op de vijf Nederlanders vindt zelfs dat het slechter gaat.