Consumenten die aan goede doelen doneren, doen er goed aan hun periodieke donatie aan te geven bij de Belastingdienst.

Dat meldt de nieuwssite Wegwijs.nl. Mensen die regelmatig geld doneren, kunnen gebruikmaken van de fiscale vrijstelling op donaties.

Zij mogen de gedoneerde bedragen van hun inkomstenbelasting aftrekken. Op die manier kan een schenking van 42,19 euro de donateur uiteindelijk maar 24,47 euro kosten.

Om in aanmerking te komen, moet de donateur minimaal vijf jaar lang minstens een keer per jaar een schenking doen. De bedragen moeten steeds ongeveer gelijk zijn en de donateur mag er geen tegenprestatie voor krijgen.

ANBI

Verder moet het om een gift aan een ANBI gaan. Dat is een stichting of vereniging die zich voor minstens 90 procent inzet voor het algemeen belang. Bij schenkingen aan culturele ANBI’s is het fiscale voordeel nog groter.

De vrijstelling is sinds begin 2013 een stuk toegankelijker geworden. Voorheen moest de donateur langs een notaris om dit te regelen. Tegenwoordig is het voldoende om een formulier in te vullen. 

Mannen guller

Uit een onderzoek van de site blijkt dat 70 procent periodiek geld doneert aan een goed doel. Voor deze groep kan de fiscale regeling interessant zijn. Een op de vijf ondervraagden schenkt aan meer dan zes goede doelen.

Volgens de Stichting Geefgratis doneerden Nederlanders in 2013 gemiddeld 42,19 euro. Mannen bleken meer te geven dan vrouwen. Mannen gaven gemiddeld 55,24 euro per donatie en vrouwen 34,75 euro.