Zorgverzekeraar VGZ, na Achmea de grootste in Nederland, heeft vorig jaar flink meer winst gemaakt. Een deel van de winst wordt teruggegeven aan verzekerden in de vorm van een lagere premie voor 2014.

Mede doordat verzekerden minder gebruik hebben gemaakt van zorg dan verwacht, verdrievoudigde het resultaat ruimschoots van 150 miljoen euro in 2012 naar naar 510 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het concern maandag naar buiten bracht.

Meer dan de helft van de winst, 290 miljoen euro, heeft VGZ inmiddels teruggegeven aan haar verzekerden. Dat scheelt gemiddeld 86 euro per jaar in de zorgpremie. Ook is de winst gebruikt voor het versterken van de financiële positie van de onderneming.

Coöperatie VGZ is een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk en heeft geen aandeelhouders. Het concern telde vorig jaar 4,2 miljoen verzekerden en een omzet van 10,9 miljard euro (9,9 miljard in 2012).

In 2012 zag VGZ zijn winst al verzesvoudigen. De sterk fluctuerende jaarresultaten hebben volgens de woordvoerder te maken met de relatief lage winstmarge ten opzichte van de omzet van de verzekeraar.