Stevig onderhandelen bij het kopen van een auto loont. Dat zegt de Consumentenbond op basis van een rondgang.

Autodealers geven vaak grote kortingen om klanten over te halen een nieuwe auto te kopen. De offertes van dealers kunnen erg van elkaar verschillen. Consumenten doen er dus goed aan die met elkaar te vergelijken.

Dat prijsverschil kan oplopen tot meer dan 1.000 euro. Dat blijkt uit een rondgang van mysteryshoppers, die voor verschillende auto’s twaalf merkdealers hebben bezocht.

Compacte auto’s

Vooral op compacte auto’s en kleine middenklassers zoals de Kia Cee’d en de Renault Clio konden de mysteryshoppers flink afdingen. Op kleine stadsauto’s werden de kleinste kortingen gegeven. De offertes voor dit type auto verschilden dan ook het minst van elkaar.

De maximale korting die werd gegeven was er een van 12,4 procent op een auto van net geen 18.000 euro. De korting kwam daarmee uit op 2.200 euro.

Extra’s

Soms lukt het ook om bij het onderhandelen wat extra’s binnen te slepen. Dan gaat het om zaken zoals een jaar extra garantie of een speciale lakbehandeling.

Niet alleen onderhandelen over de prijs is de moeite waard. Het maakt ook uit wanneer de auto op kenteken is gezet. Als het voertuig vorig jaar is geregistreerd, kan dat honderden euro’s aan CO2-heffingen schelen.

'Autobezitter heeft geen idee van kosten'