De financiële educatie in Nederland moet naar een hoger peil gebracht worden.

Dit stelt zakenvrouw Annemarie van Gaal tijdens het congres Grip op je Vermogen.

Van Gaal stelt te willen dat iedereen in Nederland een financieel onbezorgd leven moet leiden. Een andere belangrijke pijler hierin is het aanzetten tot actie.

"Nederland moet scherper worden op de prijzen", zegt Van Gaal. "Zelfs als heb je het niet nodig, maak er een sport van om aan je vermogen te werken. Bijna iedereen kan duizend euro verdienen als je een middag aan je vermogen werkt."

Ze geeft het voorbeeld van het uitzoeken van de elektriciteitsrekening. Van Gaal zou na het uitzoeken van de rekening erachter zijn gekomen dat ze enkele honderden euro’s terugkreeg in plaats van dat ze fors moest betalen.

Negatief scenario

Van Gaal pleit ook voor meer nadruk op negatieve situaties."Het is goed om voordat je gaat trouwen eens naar de echtscheidingenadvocaat toe te gaan om een negatief scenario te bespreken."

"Er worden per jaar 70.000 huwelijken en geregistreerd partnerschappen afgesloten, maar er worden ook nog eens 30.000 ontbonden. Eigenlijk loopt 1 op de 2 huwelijken op de klippen."

Toch wordt 7 op de 10 huwelijken afgesloten op basis van gemeenschap van goederen. "Maar mensen hebben zoveel schulden dat ze bij de gemeente beter kunnen vragen 'wil je in gemeenschap van schulden trouwen?'."