Schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars slechts een jaar geldig, waardoor autobezitters tegen een hogere premie kunnen aanlopen als ze een jaar geen auto hebben gehad.

Veel verzekeraars zetten het aantal opgebouwde schadevrije jaren na een autoloos jaar op nul. Dat betekent dat als iemand na een jaar een nieuwe auto koopt, vaak nog tien jaar een hogere premie betaalt dan voorheen.

Vergelijkingssite Independer pleit voor een beter systeem, waarbij de afbouw van schadevrije jaren net zo verloopt als de opbouw. Aangezien autorijders elk jaar een schadevrij jaar kunnen opbouwen, zou ook de afbouw met maximaal een jaar per jaar afgebouwd moeten worden.

Daarnaast wil de site dat er bij schade onderscheid gemaakt wordt tussen autobestuurders die vijftien jaar schadevrij hebben gereden of tientallen jaren. In dat laatste geval zou de opbouw van het aantal schadevrije jaren niet teruggezet moeten worden naar tien.

Tevens pleit Independer ervoor dat schadevrije jaren binnen 48 uur na opzegging in een database moeten zijn vastgelegd. Ook zouden alle verzekeraars dezelfde kortingspercentages moeten hanteren.