Twee op de drie reisverzekeringen hanteren een eigen risico bij schade aan bagage, dat varieert van 34 tot 100 euro per gebeurtenis.

Veel verzekeraars hanteren naast een maximaal totaalbedrag aan vergoeding van schade ook een maximum per productcategorie. Zo keert 70 procent van de onderzochte reisverzekeringen minder dan 300 euro uit voor schade aan een smartphone.

Dat blijkt uit onderzoek van Moneyview dat 83 kortlopende en doorlopende reisverzekeringen vergeleek.

De dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland vergoedt de werkelijke kosten in plaats van het Nederlandse tarief dat vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

Ruim zes op de tien reisverzekeringen vergoeden daarnaast het eigen risico van de zorgverzekering bij medische kosten in het buitenland. Dat scheelt 360 euro (het verplichte eigen risico) tot 860 euro (inclusief vrijwillig eigen risico) in vergelijking met reisverzekeringen die dat niet vergoeden.

Goedkoopst

De goedkoopste doorlopende reisverzekeringen worden aangeboden door Aon Direct, SNS Bank/Zelf.nl en Univé. De beste doorlopende reisverzekeringen zijn te vinden bij ANWB/Unigarant, Europeesche Verzekeringen en Nationale Nederlanden.

Ohra en Zelf.nl bieden de goedkoopste kortlopende reisverzekeringen. De beste kortlopende reisverzekeringen zijn van ANWB/Unigarant en Europeesche Verzekeringen.

Reisverzekering

In het rapport van Moneyview staat dat de reisverzekering van Route Mobiel ook in aanmerking gekomen zou zijn voor vijf sterren als er een mogelijkheid was om een dekking voor automobilistenhulp af te sluiten.

Ook de doorlopende reisverzekering van ZLM had bij de top aanbieders kunnen staan, maar dit product is alleen af te sluiten voor inwoners van Noord-Brabant of Zeeland.

Bij de keuze tussen een kortdurende of een doorlopende reisverzekering spelen meerdere factoren een rol, waarvan hoe vaak iemand op vakantie gaat de belangrijkste is.