Luchtvaartmaatschappijen willen massaal nieuwe vliegtuigen die minder brandstof verbruiken en ook minder onderhoud vergen.

Al deze nieuwe vliegtuigen zorgen voor meer concurrentie en dus lagere ticketprijzen, stelt accountantsorganisatie KPMG.

Luchtvaartmaatschappijen worden gedwongen om efficiënter te werken en zuinigere toestellen aan te schaffen, stelt hoogleraar Hans Heerkens van de Universiteit Twente. "Er zijn zoveel stoelen beschikbaar, dat er altijd druk is op de prijzen."

"Is een nieuw vliegtuig 10 procent zuiniger, dan denken maatschappijen: zo kunnen we weer 5 procent van de ticketprijs afhalen. Maar dan moeten er wel passagiers zijn, anders vlieg je met toestellen die niet goed gevuld zijn."

"De voornaamste reden voor een verlaging van de ticketprijs is de onderlinge concurrentie. Als de concurrent zo zuinig vliegt, moet je eigenlijk wel mee."

Winstmarge

De winstmarge in de luchtvaartsector is zeer klein, volgens de IATA 2,5 procent. De verwachte gemiddelde ticketopbrengst is 181 dollar, dat kan oplopen tot 195 euro door aanvullende aankopen, zoals extra comfort en beter eten en drinken aan boord. Toch houden de maatschappijen per passagier gemiddeld niet meer dan 5,65 dollar over.

"De brandstofkosten bepalen ongeveer 30 procent van de totale directe kosten, naast zaken als onderhoud, afschrijving van het vliegtuig, landingsgelden, kosten van de luchtverkeersleiding, en de bemanning", rekent Heerkens voor.

Ticketprijs

De mate waarin een maatschappij z’n ticketprijzen verlaagt, hangt vooral af van de gekozen strategie, meent Sasja Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening bij ING.

"Een luxere maatschappij als Lufthansa zal niet zo snel de tickets goedkoper maken, maar zij zullen de besparing vooral in service stoppen. Net dat stukje extra bieden met faciliteiten als internet."

"De traditionele luchtvaartmaatschappijen moeten voorkomen dat ze de duurste lowcost-carrier worden. Als zij ook aan hun ticketprijs gaan morrelen door de service te verlagen, onderscheiden ze zich niet meer van de prijsvechters."