Veel kinderen in groep 7b van De Polsstok in Amsterdam Zuidoost moeten klusjes doen in ruil voor zakgeld.

De klusjes variëren van boodschappen doen, schoonmaken, opruimen en de vissen eten geven. Een leerling beweert rondjes om het huis te rennen voor zijn zakgeld.

Dat blijkt als Kees van Dijkhuizen, CFO ABN Amro, en Rob Langezaal, directeur verkoop en marketing SNS, een gastles geven in de kader van de week van het geld.

"Wat is geld?", vraagt Langezaal oftewel "meester Rob" aan de klas. De vingers gaan massaal de lucht in. "Met geld kan je dingen kopen of je kan het op een rekening zetten", zegt een van de leerlingen.

Bankpas

Ongeveer de helft van de kinderen blijkt een bankpas te hebben. Vaak vragen de ouders of het kind het zakgeld contant of op de rekening gestort wil hebben.

Veel kinderen zeggen te kiezen voor een storting op de bankrekening. "Als je het geld meteen krijgt, ga je domme dingen kopen", aldus een leerlinge.

Lenen is niet verstandig, weten de basisschoolleerlingen al te melden. "Als je iets superduurs koopt en dat geld gaat lenen, dan moet je heel veel rente betalen en dan raakt je geld op."

Cashquiz

Tijdens de les wordt de 'cash quiz' gespeeld waarin teams van vier tot zes leerlingen strijden om de uiteindelijke winnaar te worden. De teams mogen hun eigen naam kiezen, wat leidt tot namen als de miljonairs, cash club, en money team.

De ene vraag kost meer moeite dan de andere. "Meester Kees" geeft aan zelf ook niet het antwoord te weten op de vraag hoeveel een keer in bad gaan kost. De schattingen van leerlingen lopen uiteen van 50 cent tot 200 euro. Het uiteindelijk goede antwoord blijkt 55 cent.

Gastlessen

Directeur van De Polsstok, BartJan Commissaris, is blij met de gastlessen. "Kinderen hebben daar veel aan. Het is belangrijk dat jongeren geen schulden maken en daarmee hun financiële toekomst verkwanselen."

Staatssecretaris Sander Dekker geeft aan dat verstandig omgaan met geld op jonge leeftijd bepalend is voor later. "Jong geleerd is oud gedaan."

"Bewust omgaan met geld is belangrijk. Later is er niet altijd iemand die je redt als je geld op is", aldus Dekker.

Week van het geld

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, laat weten dat ook buiten Nederland het belang van geldonderwijs ingezien wordt. De Nederlandse week van het geld zou inmiddels meerdere landen geïnspireerd hebben tot het organiseren van iets soortgelijks.

Tijdens de week van het geld worden vijfduizend gastlessen op scholen gegeven.

Zie ook: Koningin Máxima ziet zakgeld als leergeld | Middelbare scholieren beschikken over meer geld | Zakgeld en kleedgeld per leeftijd