Steeds meer jongeren van 18 tot 25 jaar steken zich in de schulden. Met name studieboeken en belkosten jagen de jongvolwassenen op kosten.

Dat blijkt uit gegevens van incassobureau Lindorff dat bij 55.000 jongeren een vordering heeft uitstaan. Een toename van ruim 37 procent over de afgelopen twee jaar.

Gemiddeld hebben Nederlanders tussen 18 en 25 jaar een schuld van 1.169 euro. Het recordbedrag aan schuld van één persoon is volgens Lindorff 202.000 euro.

Belangrijkste bron van schuld is het telefoonabonnement. Op de tweede plaats komen de schoolspullen.

Zorgverzekering

In de top drie van schuldeisers staan ook de zorgverzekeraars. Jongeren vanaf 18 jaar moeten zelf een zorgverzekering hebben. Van de bijna 300.000 achterstallige betalers van de ziektekosten is een op de zes jonger dan 25 jaar, dat komt neer op ruim 41.000 jongeren.

Het Nibud stelde eerder al vast dat steeds meer jongeren tussen de 18 en 25 jaar een aanvraag doen voor schuldhulpverlening. Een op de tien studenten wel eens aan bij ouders, vrienden en/of een financiële instelling.

Studieschuld

Daarnaast hadden 550.000 oud-studenten eind 2012 een gemiddelde studieschuld van ruim 11.522 euro.

“Lenen is niet per definitie slecht. Maar als studenten de gehele studie zelf moeten financieren, zijn ze in principe met de maximale lening van DUO het voordeligst uit”, stelt Linda Hartman, marketeer Studenten bij ING.

“Een bijbaan naast je studie is altijd verstandig.” Hartman adviseert daarnaast om geld te sparen voor grotere uitgaven op de langere termijn.

Besparen

Daarnaast kunnen studenten besparen door hun studieboeken tweedehands te kopen en hun eigen boeken te verkopen.

Wat betreft het mobieltje is het handig om te kijken naar aanbiedingen, aldus Hartman. “Check bij welke telecomprovider je het beste abonnement kunt krijgen. Aanbiedingen lopen uiteen, zoals de eerste maand gratis, of het eerste jaar 50 procent korting. Hou ook in de gaten hoe lang het abonnement doorloopt.”

Risico

Het Nibud heeft onderzocht waarom de een sneller in de schulden raakt dan de ander. De vijf grootste risicofactoren zijn:

- Geen spaarrekening hebben en geen behoefte om te sparen
- Moeilijk verleidingen kunnen weerstaan
- Gericht zijn op de korte termijn
- Geen overzicht (willen) hebben en niet planmatig met geld omgaan
- Geen goede financiële opvoeding hebben gehad